Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
19.7 C
Athens

Δέσμη δράσεων για την στήριξη των ΑΜΕΑ προωθεί το υπουργείο Εργασίας

Με στόχο να βελτιώσει την καθημερινότητα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ), προωθεί μέτρα το υπουργείο Εργασίας. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν εντός της χρονιάς, θα επικεντρώνονται στη διευκόλυνση αυτής της ειδικής κατηγορίας πολιτών, τόσο για κατοικίες, όσο και για δημόσια κτήρια, σε εκπαίδευση και καθημερινότητα.

Η δέσμη δράσεων που προωθεί η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, έχει ως εξής:

  • Αναφορικά με την πρόσβαση σε κατοικίες και δημόσια κτήρια. Θα υπάρξει πρόγραμμα που θα χρηματοδοτεί την προσπάθεια για να δημιουργηθούν ράμπες αναβατόρια, σημάνσεις. Επίσης, η χρηματοδότηση θα επεκτείνεται και στον εξοπλισμό και τις προσαρμογές που απαιτούνται για την ελεύθερη και ασφαλή χρήση των χώρων από άτομα με κινητικές και αισθητηριακές αναπηρίες. Υπολογίζεται ότι σε πρώτη φάση θα ωφεληθούν 300 δημόσιες υπηρεσίες, 700 χώροι εργασίας και 4.000 κατοικίες με κόστος που μπορεί να ανέλθει στα 24 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ξεκινήσει εντός του τρέχοντος έτους.
  • Για στήριξη και εκπαίδευση παιδιών που έως την ηλικία των έξι ετών παρουσίασαν κινητικές, αισθητηριακές και αναπτυξιακές διαταραχές, θα υπάρξουν παρεμβάσεις τόσο για τα ίδια, όσο και για τις οικογένειές τους. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν μαθησιακές δυσκολίες, να υπάρξει καλύτερη κοινωνικοποίηση και να εξασφαλιστεί η ποιότητα ζωής τους. Τεχνική βοήθεια με χρηματοδότηση από την ΕΕ έχει ήδη εγκριθεί και έτσι αναμένεται να σχεδιαστεί το ανάλογο πρόγραμμα. Η υλοποίησή του αρχικά θα είναι πιλοτική.
  • Θα καθιερωθεί προσωπικός βοηθός. Επίσης πιλοτικό πρόγραμμα, αρχικά για 3.000 άτομα με αναπηρία, με δαπάνη στα 38 εκατ. ευρώ.
  • Καθιερώνεται κάρτα αναπηρίας, η οποία θα επεκταθεί για να καλύψει έως 170.000 δικαιούχους. Η χορήγησή της προγραμματίζεται να ξεκινήσει έως το τέλος της φετινής χρονιάς.
  • Ενισχύεται η λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ως εξής:
  1. Ενιαία Ηλεκτρονική Πλατφόρμα ΚΕΠΑ.
  2. Ενίσχυση των ιατρών των ΚΕΠΑ, ώστε να φθάσουν τους 1.200 άτομα έως τον Μάιο.

3.Εκπαίδευση των ιατρών των υγειονομικών επιτροπών, για την εξοικείωσή τους με τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας και την χρήση όλων των παρεχόμενων μέσων αξιολόγησης

4.Ενίσχυση των διοικητικών υπηρεσιών με τη διάθεση του αναγκαίου προσωπικού από την ΕΣΑμεΑ και άλλους φορείς και

5. Αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών, σε συνδυασμό με την δημιουργία πολλαπλών σημείων εξέτασης στην Αθήνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ