Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
15.9 C
Athens

Κρίση στη ΔΥΠΑ για τη μείωση των ανέργων: Χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων διοικητή με εργαζόμενους

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η διοίκηση της ΔΥΠΑ για τον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων, όχι μόνο δεν είναι «fake», όπως υποστήριξε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του Οργανισμού, αλλά αντίθετα είναι «real»! Αυτή ήταν η τοποθέτηση της Διοίκησης του Φορέα, που απάντησε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας το συνδικάτο των εργαζομένων, συνεχίζοντας έτσι την κόντρα που έχει ξεκινήσει, ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Απαντώντας εκ νέου, η Ομοσπονδία συνεχίζει την κόντρα υποστηρίζοντας ότι ο διοικητής του Οργανισμού, Σπύρος Πρωτοψάλτης δημοσίευσε στοιχεία εγγεγραμμένων ανέργων που «είναι αυθαίρετα»!

Η διοίκηση της ΔΥΠΑ υπογράμμισε ότι υπάρχει η δυνατότητα «άμεσης πρόσβασης και σε πραγματικό χρόνο στο μητρώο ανέργων». «Τα στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας που ανακοινώθηκαν χτες αντλήθηκαν απευθείας από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ, ενώ τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη σύγκριση με προηγούμενα έτη προήλθαν απευθείας από την Στατιστική Υπηρεσία της ΔΥΠΑ.»

Γίνεται λόγος για «μικροπολιτική τακτική» από την πλευρά της Ομοσπονδίας και επισημαίνεται ωστόσο,  ότι «θα ήταν καλύτερα να μην παραπληροφορούν τους πολίτες και να μην χρησιμοποιούν «πιασάρικους» και αποπροσανατολιστικούς όρους».

Σε κάθε περίπτωση, τα επίσημα μηνιαία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΔΥΠΑ, θα δημοσιευτούν στις 19 Μαΐου σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα. Ειδικά για χθες πάντως, ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, Τρίτη 16 Μαΐου 2023 και ώρα 14:25 ανέρχεται στις 858.321, μειωμένος κατά 1.305 σε σχέση με χτες, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία.

Τι απαντάει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του Φορέα, υποστηρίζει ότι «ο ισχυρισμός του Διοικητή, ότι τράβηξε στοιχεία, κάποια μέρα κάποια ώρα, είναι λάθος μεθοδολογικά, διότι συγκρίνει ανόμοια στοιχεία. Το ΟΠΣ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα) του ΟΑΕΔ, είναι μια βάση δεδομένων, όπου τα στοιχεία τροποποιούνται από στιγμή σε στιγμή: κάποιοι γράφονται και κάποιοι απεγγράφονται την ίδια στιγμή, γι’ αυτό τα στοιχεία για την ανεργία δημοσιοποιούνται ανά μήνα, ώστε να υπάρχει αξιόπιστη σύγκριση και στατιστική εικόνα».

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, «ο Διοικητής ισχυρίζεται ότι έχει δικαίωμα να δημοσιεύει όποτε θέλει στοιχεία! Κανένα πρόβλημα, απλά κι εμείς έχουμε υποχρέωση να κρίνουμε. Ο Διοικητής, λοιπόν, παραδέχεται ότι αυθαίρετα, αλαζονικά, αντιεπιστημονικά και αντιδεοντολογικά τράβηξε στοιχεία μόνος του για μια συγκεκριμένη ημέρα του μήνα Μαΐου, πριν δημοσιευθούν τα αναλυτικά στοιχεία του Απριλίου! Νέες στατιστικές μεθόδους εισηγείται ο κ. Πρωτοψάλτης! Επιπλέον, δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του και οι fake συγκρίσεις που επιχείρησε με τον Οκτώβριο του 2011 και τον Ιανουάριο του 2014. Είναι ψέματα που εύκολα αποδεικνύονται, μιας και τα στοιχεία είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα σε όλους.»

Οι εργαζόμενοι όμως, συνεχίζουν να αναφέρονται και με τη συμμετοχή του διοικητή της ΔΥΠΑ στις συγκεντρώσεις της ΝΔ. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, «αφού ο Διοικητής μπήκε στον κόπο να απαντήσει, ας μας πει και για την προεκλογική του συμμετοχή στις συγκεντρώσεις της ΝΔ με χρήματα των ανέργων…. έστω αυτών των 858.321 που παρουσιάζει, σύμφωνα με τα δικά του, αυθαίρετα στοιχεία.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ