Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
16.8 C
Athens

Τρεις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας επεκτείνονται σε όλες τις επιχειρήσεις

Μισθολογικά, αλλά και ευρύτερα εργασιακά ζητήματα τακτοποιούνται, μέσω της επέκτασης τριών κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Η σχετική απόφαση ελήφθη από την Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και αφορά δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Το ΑΣΕ συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή και γνωμοδότησε θετικά. Οι συμβάσεις αυτές είναι των ηλεκτρολόγων ηλεκτρολογικών καταστημάτων και των ηλεκτρολόγων που απασχολούνται στα τεχνικά γραφεία ανελκυστήρων. Η τρίτη σύμβαση αφορά τους εργαζόμενους στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας και είχε προκαλέσει κόντρα ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το σκέλος της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Μετά τη θετική γνωμοδότηση του ΑΣΕ απομένει να υπογραφούν οι σχετικές αποφάσεις από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.

Πιο αναλυτικά, οι ΣΣΕ που κηρύσσονται ως γενικά υποχρεωτικές για όλους τους εργαζομένους και εργοδότες των επαγγελμάτων και κλάδων είναι οι εξής:

α) Η από 18.3.2021 Σ.Σ.Ε. «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτρολόγων ηλεκτρολογικών καταστημάτων όλης της χώρας»

β) η από 2.2.2021 Σ.Σ.Ε. «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτρολόγων που απασχολούνται στα τεχνικά γραφεία ανελκυστήρων όλης της χώρας».

Η Ολομέλεια του ΑΣΕ δρομολόγησε επίσης  όλες τις νόμιμες διαδικασίες ώστε σε νέα συνεδρίαση που θα λάβει χώρα την Τρίτη 11 Μαΐου 2021 να γνωμοδοτήσει και για την επέκταση και κήρυξη ως γενικά υποχρεωτικής  και της από 20.1.2021 Σ.Σ.Ε. «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας».

Όπως προκύπτει και από τις ημερομηνίες των ανωτέρω Συμβάσεων, εάν το ΑΣΕ δεν λάμβανε τις συγκεκριμένες αποφάσεις, οι ισχύς των προγενέστερων Συμβάσεων θα έληγε μέσα στον επόμενο μήνα και ως προς το σκέλος της μετενέργειας. Συνεπώς, υπήρχε ο κίνδυνος να υπάρξει άμεση και δραματική μείωση στους μισθούς χιλιάδων εργαζομένων, καθώς επίσης και τροποποίηση και ως προς το σκέλος των όρων εργασίας (πχ ωράρια, υπερωρίες, ρεπό, άδειες).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ