Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
20.1 C
Athens

Κατώτατος μισθός και πανδημία: Η δεύτερη αύξηση περνάει μέσα από το… lockdown

Να ξορκίσουν ένα ενδεχόμενο lockdown προσπαθούν στην κυβέρνηση, καθώς κάτι τέτοιο θα ανατρέψει όποιον σχεδιασμό έχει γίνει για ενδεχόμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού τη νέα χρονιά. Μια αύξηση, η οποία θα μπορούσε να φτάσει έως και τα επίπεδα του 5%, πέρα από το 2% που έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει, δια στόματος πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι επιθυμεί σε άλλη μία αύξηση κατά το νέο έτος, για τις κατώτατες αποδοχές του ιδιωτικού τομέα. Η όποια οριστική απόφαση, πάντως, δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ νωρίτερα από την 1η Ιουλίου 2022.

Αν επαληθευτούν οι αρχικές εκτιμήσεις, τότε ο κατώτατος μισθός, από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα (μικτά) θα αυξηθεί στα 663 ευρώ από την 1η του νέου έτους και θα φτάσει κοντά στα επίπεδα των 700 ευρώ κατά το β’ εξάμηνο του 2022.

Βέβαια, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι για να γίνει πράξη η όποια αρχική πρόθεση θα πρέπει να διατηρηθεί η θετική πορεία στο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Η εκτίμηση για +5,2% την επόμενη χρονιά, ασφαλώς και αποτελεί ένα ικανοποιητικό «πρώτο βήμα», ώστε να ισχυροποιηθεί η θέση για αύξηση στις κατώτατες αποδοχές. Όμως, παράγοντες της αγοράς συνιστούν υπομονή και αυτοσυγκράτηση, καθώς εκτιμούν ότι θα πρέπει πρώτα να ξεπεραστεί το μεγάλο εμπόδιο της πανδημίας και στη συνέχεια να γίνουν πιο ασφαλείς εκτιμήσεις. Ο κίνδυνος να υπάρξει νέα δραματική επίδραση στο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας, εξαιτίας μιας αρνητικής έξαρσης του κορωνοϊού στη χώρα, που κινείται διαρκώς ανοδικά τις τελευταίες μέρες, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το +5% της αύξησης θα επανεξεταστεί με ορατό το ενδεχόμενο να περιοριστεί στο +3%.

Έτσι και αλλιώς, οι αυξήσεις επιδρούν καταλυτικά στους μισθούς 700.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, αλλάζουν και το ποσό που χορηγούνται 24 επιδόματα του ΟΑΕΔ (πχ ανεργίας, ειδικό εποχικό, μακροχρόνια ανέργων).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ