Τον κίνδυνο ανατροπής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, επηρεάζοντας χιλιάδες εργαζόμενους, διαβλέπει η ΑΔΕΔΥ. Αφορμή φαίνεται ότι είναι γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), με την οποία προτείνεται να καταργηθούν τα ηλικιακά όρια που ισχύουν (55ο, 56ο, 58ο και 60ο) για συγκεκριμένες κατηγορίες δημόσιων υπαλλήλων. Αυτό όμως σημαίνει ότι η συνταξιοδότηση θα καθυστερήσει και άλλο και έτσι θα ανατραπεί ο σχεδιασμός ετών, για χιλιάδες εξ αυτών.
Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε η ΑΔΕΔΥ προς τον υφυπουργό Εργασίας, Πάνο Τσακλόγλου, ζητείται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να μην λάβει υπόψη της την «επίμαχη» γνωμοδότηση. Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς αντίθετο με τις διαβεβαιώσεις Τσακλόγλου το προηγούμενο διάστημα ότι τα όρια ηλικίας μετά την 1/1/22, γι’ αυτή την κατηγορία των εργαζομένων, δεν θα μεταβαλλόταν.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, με μειωμένη σύνταξη και με εξαγορά πλασματικών ετών, μπορούσαν να αποχωρήσουν:
Α) Άνδρες και γυναίκες με 25ετία ως το 2010 (χωρίς ανήλικο τέκνο), στο 60ο και το 55ο έτος αντίστοιχα, διορισμένοι είτε πριν είτε μετά το 1983, όποτε αυτό συμπληρωθεί.
Β) Άνδρες και γυναίκες που είχαν 25ετία το 2011 ή το 2012 (χωρίς ανήλικο τέκνο) μπορούσαν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη, όταν συμπλήρωναν το 56ο ή 58ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα.
Γ) Άνδρες και γυναίκες με 25ετία από το 2013 και μετά αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί το υπουργείο Εργασίας να μην κάνει αποδεκτή την συγκεκριμένη γνωμοδότηση, για να μην ανατραπεί προς το δυσμενέστερο, το ήδη δυσβάστακτο συνταξιοδοτικό καθεστώς χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο. Επίσης ζητάει να προχωρήσουν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται, για την κατοχύρωση του δικαιώματος αποχώρησης με τα ισχύοντα ηλικιακά όρια που αφορούν στις μειωμένες συντάξεις, όποτε αυτά συμπληρωθούν, και όχι στο γενικό όριο των 62 ετών που ισχύει για όσους συμπληρώνουν 25ετία από το 2013 και μετά.