Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23.1 C
Athens

«Μπλόκο» από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στην πρόωρη συνταξιοδότηση στο Δημόσιο

«Φρένο» σε κάθε σκέψη για πρόωρη συνταξιοδότηση στον Δημόσιο Τομέα, πριν από το 62ο έτος ηλικίας, έβαλε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Με γνωμοδότησή του, δεν αποδέχεται την συνταξιοδότηση από το 55ο έως το 60ο έτος ηλικίας, για όσους έχουν επιλέξει να αποχωρήσουν από την εργασία τους, μετά την 1.1.2022. Αντίθετα, η βάση για μειωμένη σύνταξη οριοθετείται το 62ο έτος ηλικίας, όπως έχει καθοριστεί από νομοθετικές παρεμβάσεις, ήδη από το 2015.

Η παρέμβαση του ΝΣΚ, έχει δυσμενές αντίκτυπο σε περίπου 6.000 δημόσιους υπαλλήλους,  μεταξύ αυτών και 2.000 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα κληθούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους, έως και μία επταετία επιπλέον, ανάλογα την περίπτωση. Κρίθηκε όμως απαραίτητο να δοθεί η όποια απάντηση, καθώς το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων είχαν «κολλήσει» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το υπουργείο Εργασίας βέβαια είχε επανειλημμένα διαβεβαιώσει τους ασφαλισμένους ότι δεν χρειάζεται να σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2021. Το επιχείρημα ήταν ότι όσοι έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, αλλά δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη ηλικία, διατηρούν τα ισχύοντα ηλικιακά όρια, ακόμη και αν τα συμπληρώνουν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Τώρα όμως, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάκληση των παραιτήσεων που έχουν υποβάλλει οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ