Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Θερίζει ο καρκίνος στους χώρους εργασίας – 3.000 θάνατοι ετησίως στην Ελλάδα

Η έκθεση σε χημικούς και καρκινογόνους παράγοντες, στους χώρους εργασίας, είναι η αιτία που χάνουν τη ζωή τους, περίπου 3.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα κάθε χρόνο.

Το στοιχείο αυτό αναδείχτηκε σε ηλεκτρονική ημερίδα για τον επαγγελματικό καρκίνο, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ, Ανδρέας Στοϊμενίδης, επισήμανε ότι στην Ελλάδα διαπιστώνεται  έλλειψη τόσο σε προεπιδημιολογικές, όσο και σε επιδημιολογικές πολιτικές. Την ίδια στιγμή, γνωστοποίησε ότι τα Εργαστήρια Μέτρησης Φυσικών, Χημικών και Βιολογικών Παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας, δεν λειτουργούν, ενώ χαρακτήρισε ως υποτυπώδη τη λειτουργία των αντίστοιχων Εργαστηρίων του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

Η ανώτερη σύμβουλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της  Ολλανδίας, Ντέμη Θεοδωρή, ανέφερε ότι στην ΕΕ το 52 % των ετήσιων θανάτων λόγω επαγγέλματος μπορεί να αποδοθεί σε καρκίνους που σχετίζονται με την εργασία. Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρή, πολλοί από τους καρκινογόνους παράγοντες στους οποίους εκτίθενται πιο συχνά οι εργαζόμενοι δημιουργούνται κατά τις παραγωγικές διαδικασίες. Παραδείγματα αποτελούν τα καυσαέρια κινητήρων ντίζελ, η σκόνη κρυσταλλικού διοξειδίου του πυριτίου και η σκόνη σκληρού ξύλου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ