Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
22.3 C
Athens

ΕΦΚΑ: 783 προσλήψεις μετά από 14 χρόνια – Πώς θα περιοριστούν οι εκκρεμότητες στις συντάξεις

Ξεπαγώνουν οι προσλήψεις στην Κοινωνική Ασφάλιση, μετά από 14 χρόνια και προγραμματίζονται να προστεθούν έως 783 άτομα στον ΕΦΚΑ, μόνιμο αλλά και έκτακτο προσωπικό, μέχρι το καλοκαίρι.

Από αυτές οι 633 θα αφορούν μόνιμο προσωπικό, σε δύο φάσεις, ενώ θα υπάρξουν και 150 που θα προστεθούν μέσω ειδικού προγράμματος της ΔΥΠΑ. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, τα κενά που έχει ο Φορέας είναι πολύ περισσότερα. Οι οργανικές θέσεις είναι 8.200 και αυτή την στιγμή απασχολούνται 6.900 άτομα στο μεγαλύτερο Ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας.

Έστω και έτσι, η διαδικασία των προσλήψεων, αφορά σε πρώτη φάση 173 άτομα, που θα ενταχθούν στον ΕΦΚΑ, κατά πάσα πιθανότητα, μέχρι τον Μάρτιο. Ήδη ανακοινώθηκαν από αυτούς, όσοι προέρχονται από την Τεχνολογική Εκπαίδευση (ΤΕ) και αναμένονται οι προσληφθέντες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ). Πρόκειται για 173 προσλήψεις που εκκρεμούσαν από το 2020 και έστω με τέσσερα χρόνια καθυστέρησης, αναμένεται να πραγματοποιηθούν.

Έπονται οι 460 προσλήψεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το διαγωνισμό που έγινε για το Δημόσιο. Η εκτίμηση αρμόδιων στελεχών του Φορέα, είναι ότι αυτές οι προσλήψεις θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις αρχές του καλοκαιριού. Είναι μια διαδικασία που ακολουθείται συνολικά για όλους τους Φορείς του Δημοσίου, που θα ενταχθούν οι επιτυχόντες του διαγωνισμού. Έτσι, ταυτόχρονα, θα προκύψουν και οι ανάλογες προσλήψεις στον ΕΦΚΑ.

Η τρίτη κατηγορία προσλήψεων αφορά την εφαρμογή σχετικού προγράμματος από τη ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), για την κάλυψη κενών θέσεων στην Κοινωνική Ασφάλιση, από ανέργους ηλικίας 55 – 74 ετών, που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Η σχετική έγκριση έχει ήδη δοθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ και απομένει να εκταμιευθεί το σχετικό κονδύλι, ώστε να πραγματοποιηθούν 150 προσλήψεις για χρονικό διάστημα 12 – 24 μήνες. Θα κάνουν υποστηρικτική δουλειά, αφού λόγω του περιορισμένου χρόνου απασχόλησης, δεν θα έχουν δικαίωμα υπογραφής. Έτσι εκτιμάται από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες ότι θα στηριχθούν άλλα κομβικά τμήματα του Φορέα, από πιο έμπειρο προσωπικό, όπως είναι εκείνα που σχετίζονται με τις απονομές των συντάξεων. Οι προσληφθέντες μέσω ΔΥΠΑ, θα καλύψουν κυρίως υποκαταστήματα στην Αττική, αλλά και στην επαρχία, όπου υπήρξε σχετικό ενδιαφέρον για να γίνουν οι ανάλογες προσλήψεις. Η αμοιβή τους θα είναι στα επίπεδα του κατώτατου μισθού. Ο στόχος του προγράμματος είναι οι ωφελούμενοι να εργαστούν όσο χρονικό διάστημα απαιτείται,  μέχρι να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες Ημέρες Ασφάλισης και να συνταξιοδοτηθούν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ