Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
18.2 C
Athens

Η αγορά ζητάει νέα ρύθμιση οφειλών σε 72 και 120 δόσεις – Η Κυβέρνηση αρνείται…

Μία γενναία ρύθμιση πέραν των 48 δόσεων ζητούν τέσσερα εκατομμύρια οφειλετών και όλοι οι επαγγελματικοί φορείς.

Αλλά για την ώρα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αρνείται, παρά το γεγονός πως γνωρίζει ότι αυτό είναι λάθος επιλογή.

Στην ουσία στη διάθεση των τεσσάρων εκατομμυρίων οφειλετών είναι μόνο η πάγια ρύθμιση, η οποία ωστόσο λύνει προβλήματα όταν τα χρέη είναι μικρά και όχι όταν έχουν αυξηθεί.

Η Εφορία την ώρα που τα χρέη εξακολουθούν να διογκώνονται προσφέρει 24 ή 48 δόσεις και με ελάχιστη μηνιαία δόση από 30 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν οι φορολογούμενοι να εξοφλήσουν απλήρωτες – ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές τους από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, να ρυθμίσουν έκτακτα χρέη, από φόρους κληρονομιάς, πρόστιμα της Εφορίας κ.λπ. που βεβαιώθηκαν εντός του 2023 βάση την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4646/2019.

Και βέβαια οι μηνιαίες δόσεις επιβαρύνονται με τόκους υπολογιζόμενους με ετήσια επιτόκια 4,37% εάν επιλεγούν μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις και 5,37% εάν επιλεγούν 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση στην ανάλογη εφαρμογή του συστήματος Taxisnet, μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ.

Γ.Π.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ