Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ) Όχι στην πείνα και στην εξαθλίωση – Όχι στο επίδομα «προσωπικής διαφοράς» των 100 ευρώ!

Επίδομα «προσωπικής διαφοράς», προωθεί για δεύτερη σερί χρονιά η Κυβέρνηση. Μάλιστα, κάθε χρόνο τα ποσά που λαμβάνουν οι δικαιούχοι είναι όλο και λιγότερα! Φέτος, όπως προ ημερών εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών (!!!) Κωστής Χατζηδάκης, το εν λόγω επίδομα «της ντροπής» θα κυμαίνεται, ανά περίπτωση από 100 έως 200 ευρώ.

Όσοι συνταξιούχοι παίρνουν κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ θα λάβουν βοήθημα 200 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη από 701 έως 1.100 ευρώ, μιας και έχουν τόσο… υψηλό εισόδημα θα λάβουν βοήθημα 150 ευρώ!

Και  ακόμα χειρότερα οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη από 1.101 ευρώ, έως 1.600 ευρώ θα λάβουν την πενιχρή στήριξη των 100 ευρώ.

Όλα αυτά,  για εκείνους τους «άτυχους» 750.000 συνταξιούχους, που ακόμα κουβαλάνε στη σύνταξή τους, τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά», το εφεύρημα του «νόμου Κατρούγκαλου», που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να διατηρήσει ανέπαφο.

Άρα, το 1/3 των συνταξιούχων για δεύτερη σερί χρονιά θα χάσει τις αυξήσεις στις συντάξεις του, επειδή βρέθηκε με «προσωπική διαφορά», από τους επανυπολογισμούς που έγιναν πριν από 5 χρόνια. Πέρσι έχασε αυξήσεις 7,5% ανά μήνα και φέτος αναμένεται να χάσει  άλλο ένα 3,5%. Και ως… αντίδωρο του δίνουν εφάπαξ ετήσιο ψίχουλο ως επίδομα!

Είναι ντροπή και μόνο να αναγκαζόμαστε να ασχολούμαστε με τις «επινοήσεις» Μητσοτάκη – Χατζηδάκη – Γεωργιάδη, που προσπαθούν μάταια να κουκουλώσουν τις τεράστιες ευθύνες τους.

Έπρεπε η «προσωπική διαφορά» να έχει καταργηθεί ήδη από το 2019, όταν ανέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση και υπήρχε προεκλογική δέσμευση από τον Κο Μητσοτάκη για κατάργησή της.

Μια δέσμευση που δεν τηρήθηκε. Άλλωστε είναι πολύ «βολικός» ο «νόμος Κατρούγκαλου» όταν μειώνεται η δαπάνη του ΕΦΚΑ, σωστά; Όσο για τους συνταξιούχους, τους «ταΐζουμε» υποσχέσεις και… επιδόματα, τους θέτουμε σε ομηρία και ως κυβέρνηση είμαστε ήσυχοι!

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), δεν θα πάψει να ζητάει συνεχώς (όπως έκανε από το 2016), την κατάργηση της επαίσχυντης «προσωπικής διαφοράς». Οι συνταξιούχοι, που έχουν υποστεί τα πάνδεινα στα χρόνια των μνημονίων και της πανδημίας, έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν και να λαμβάνουν (επιτέλους), ολόκληρη και ατόφια, την αύξησή τους. Δεν αποτελεί «δώρο» της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι υποχρέωσή της έναντι του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας.

Τα επικοινωνιακά προβαλλόμενα επιδόματα της κυβέρνησης αντιστοιχούν έως και το 1/5 των αναλογούντων και μη χορηγούμενων αυξήσεων.

Σκεφτείτε μια σύνταξη των 1.000 ευρώ (μεικτά). Θα έπρεπε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών (!!!) Κωστή Χατζηδάκη να λάβει αύξηση 35 ευρώ το μήνα.  Τώρα, λόγω προσωπικής διαφοράς,  ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα λάβει επίδομα 150 ευρώ. Αλλά θα χάσει τα 420 ευρώ της αύξησης που θα εισέπραττε σε ετήσια βάση. Συνεπώς είναι χαμένος κατά 270 ευρώ ετησίως ενώ η σύνταξή του θα παραμένει καθηλωμένη. Για να μην προσθέσουμε όσα έχασε πέρσι, από τις τότε αυξήσεις. Και ο λογαριασμός συνεχίζεται…

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


Ο Πρόεδρος                                               Η Γ. Γραμματέας

Ν. Χατζόπουλος                                           Π. Μουρίκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ