Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
15.9 C
Athens

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Στην αναμονή και σε λίστα όσοι έχουν λάβει μόνο προέγκριση δανείου

Με σειρά προτεραιότητας θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», που χορηγεί χαμηλότοκα ή ακόμα και άτοκα δάνεια για απόκτηση α’ κατοικίας, όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν λάβει μόνο προέγκριση. Οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα που πραγματοποιείται από τη ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), μπορούν να συνεχίζονται να υποβάλλονται έως την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 14:00, όταν λήγει η σχετική προθεσμία. Όμως ήδη έχουν υπάρξει τόσες πολλές εγκρίσεις δανείων, ώστε μόνο εάν ακυρωθούν προγενέστερες και αποδεσμευτούν πόροι, θα καλυφθούν νεότερες αιτήσεις. Και πάντα με την τήρηση της απαιτούμενης σειράς προτεραιότητας.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα βρίσκεται σε εφαρμογή ήδη από τις 3 Απριλίου, δηλαδή σχεδόν έξι μήνες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΔΥΠΑ, έως τώρα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 40.000 αιτήσεις. Από αυτές, οι 23.875 αιτήσεις έλαβαν μόνο προέγκριση, ενώ άλλες 9.378 προχώρησαν στο στάδιο της έγκρισης. Άρα, γι’ αυτές τις 9.378 αιτήσεις ξεκίνησε ο νομικός και τεχνικός έλεγχος του ακινήτου, δεσμεύοντας τα 742 εκατ. ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό των 750 εκατ. ευρώ της ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα. Ουσιαστικά, οι υπόλοιπες 23.875 αιτήσεις που έχουν λάβει μόνο προέγκριση, εντάσσονται στην ανωτέρω σειρά προτεραιότητας, ώστε να προχωρήσει και εκεί η έγκριση δανείου, όπου πληρούνται οι προϋποθέσεις που έχουν οριστεί. Όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση και έχουν λάβει οικονομική προέγκριση από την τράπεζά τους, μπορούν, εφόσον δεν έχει εκπνεύσει η προβλεπόμενη προθεσμία των 60 ημερών, να προσκομίσουν τον μοναδικό αριθμό του ακινήτου που τους ενδιαφέρει και ακολούθως η τράπεζα να υποβάλει στην ΕΑΤ το αίτημά τους.

Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι που βρίσκονται οι αιτήσεις τους σε αυτή ακριβώς την κατηγορία, θα πρέπει να γνωρίζουν προκαταβολικά τηρηθεί αντίστοιχη σειρά προτεραιότητας και η τελική ένταξη στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» θα πραγματοποιείται εφόσον ακυρωθούν προγενέστερες, ήδη ενταγμένες, αιτήσεις και αποδεσμευθούν πόροι.

Αναφορικά με τις 9.378 εγκεκριμένες αιτήσεις δανείων, τα στοιχεία που έχουν αναλύσει οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΥΠΑ, δείχνουν ότι το 60%  αυτών αφορούν νέα ζευγάρια, ενώ το 88% απευθύνεται σε δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα κάτω από 24.000 ευρώ.

Σε επίπεδο γεωγραφικής προσέγγισης, διαπιστώνεται όπως είναι αναμενόμενο ότι τα περισσότερα δάνεια έχουν εγκριθεί στην Περιφέρεια Αττικής (39%) και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (22%). Ακολουθούν από σημαντική απόσταση οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (7%), Θεσσαλίας (6%) και Δυτικής Ελλάδας (6%). Οι εγκρίσεις έχουν δεσμεύσει συνολικά 989,5 εκατ. ευρώ και ο μέσος όρος δανείου ανέρχεται σε 105.510 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών – που δεν έχουν ακίνητο κατάλληλο για κατοικία και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, μπορούν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς. Αιτία είναι ότι το πρόγραμμα προβλέπει πως το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ