Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.5 C
Athens

Ηλεκτρονικά (και) οι διαγνωστικές εξετάσεις

Τα παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις θα μπορούν στο εξής να χορηγούνται στους ασφαλισμένους ηλεκτρονικά. Πρόκειται για το επόμενο «βήμα» της διαδικασίας της άυλης συνταγογράφησης, που προωθεί η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), σε συνεργασία με τον e-ΕΦΚΑ.

Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης βελτιώνεται, ειδικά σε μια κρίσιμη περίοδο για τη δημόσια υγεία, ελέω κορονοϊού. Η διαδικασία προϋποθέτει οι πολίτες (ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι) να έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν τη διαδικασία της άυλης συνταγογράφησης. Στην περίπτωση αυτή, θα παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά όχι μόνο τις συνταγές των φαρμάκων, αλλά και τα παραπεμπτικά τους. Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται με sms στο κινητό τηλέφωνο του δικαιούχου ή με e-mail στην ηλεκτρονική του αλληλογραφία.

Ακολούθως, οι ασφαλισμένοι θα μεταβαίνουν στο διαγνωστικό τους ιατρείο και θα γνωστοποιούν τον κωδικό αριθμό που θα έχουν στο παραπεμπτικό τους, που θα έχουν λάβει σε ηλεκτρονική μορφή.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που δεν έχουν στη διάθεσή τους αυτόν τον κωδικό αριθμό (πχ είναι ηλικιωμένοι και δεν έχουν εξοικειωθεί με τη νέα τεχνολογία), θα μπορούν και πάλι οι ασφαλισμένοι να εξυπηρετηθούν. Θα είναι αρκετό να γνωστοποιήσουν στο διαγνωστικό ιατρείο τον ΑΜΚΑ τους. Από εκεί θα μπορεί να αναζητηθεί ο κωδικός του παραπεμπτικού και να «τρέξει» κανονικά η υπόλοιπη διαδικασία. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση ο δικαιούχος θα λάβει πάλι με sms ή με e-mail έναν κωδικό επιβεβαίωσης.

Η διαδικτυακή πύλη gov.gr θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τους πολίτες ώστε να ολοκληρώνεται χωρίς προβλήματα η διαδικασία της άυλης συνταγογράφησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ