Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Υπουργείο Οικονομικών: Επισπεύδεται η καταβολή των (κουτσουρεμένων) αναδρομικών για τους συνταξιούχους

Προς επίσπευση της καταβολής των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ για κύριες συντάξεις, (900 εκατ. ευρώ στον ιδιωτικό και 500 εκατ. ευρώ στο δημόσιο τομέα), προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα, υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα  και με τη συμμετοχή και του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, έγινε σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταβάλλει τα οφειλόμενα στους δικαιούχους νωρίτερα από το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Πληροφορίες θέλουν η καταβολή τους να πραγματοποιείται εντός φθινοπώρου, ενώ υπάρχουν και οι πιο «αισιόδοξες» φωνές που θέλουν η διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός Σεπτεμβρίου!

Όπως και να ‘χει, το δεδομένο που παραμένει είναι ότι τα οφειλόμενα θα τα λάβουν περίπου 500.000 – 600.000 συνταξιούχοι. Αιτία είναι ότι στο σύνολο των 2,5 εκατ. συνταξιούχων, περίπου 1,5 εκατ. δηλαδή τα 2/3, λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ, άρα δεν δικαιούνται επιστροφής που να αφορούν την κύρια σύνταξη. Υπενθυμίζεται ότι οι περικοπές της περιόδου 2012-2014 που πραγματοποιήθηκαν στις κύριες συντάξεις, αφορούσαν ποσά άνω των 1.000 ευρώ, στην συντριπτική τους πλειονότητα. Η κυβέρνηση εκτίμησε ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά τα δώρα που περικόπηκαν την ίδια περίοδο, αλλά και τις επικουρικές συντάξεις και έτσι αυτό το μεγάλο τμήμα συνταξιούχων (κυρίως αγρότες και χαμηλοσυνταξιούχοι), έμεινε εκτός διαδικασίας.

Επίσης, στην καταβολή των αναδρομικών δεν θα συμμετάσχουν και οι περίπου 400.000 συνταξιούχοι που έχουν καταθέσει αγωγές έναντι της Πολιτείας. Εκείνοι θα περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις των δικαστηρίων, οι οποίες θα πρέπει να συμπορεύονται με την αντίστοιχη απόφαση-πιλότο του ΣτΕ. Αυτές οι περιπτώσεις συνταξιούχων, θα δικαιωθούν του συνόλου του ποσού που διεκδικούν, δηλαδή τόσο για κύρια, όσο και για επικουρική σύνταξη και δώρα…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ