Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Πληρωμή για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» με 2 μήνες καθυστέρηση!

Με δύο μήνες καθυστέρηση, αναμένεται αύριο, 21 Αυγούστου, να καταβληθούν τα ποσά που οφείλονται σε όσους εργαζόμενους εντάχθηκαν τον περασμένο Ιούνιο στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Πρόκειται για μια διαδικασία που περιγράφεται σε σχετική υπουργική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, η οποία γνωστοποιεί ότι την ίδια ημερομηνία θα καταβληθούν και οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ).

Σύμφωνα όμως με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), πάλι η διαδικασία είναι ελλιπής! Αιτία είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την Κυβέρνηση,  που οδηγούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης και του επισιτισμού να βρίσκονται εκτός ρύθμισης. Επίσης, πολλοί εργαζόμενοι που μπήκαν στη ρύθμιση, δεν έχουν πάρει τα σωστά χρήματα για τον Ιούνιο, ή δεν έχουν λάβει το παραμικρό, από λάθη του συστήματος. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετοί δικαιούχοι που έχουν ενταχθεί, ως άνεργοι, στον ΟΑΕΔ, όμως ακόμα δεν έχουν λάβει το έκτακτο επίδομα ανεργίας…

Ειδικότερα, οι καταβολές αφορούν περίπου 56.500 εργαζόμενους, στους οποίους θα «μοιραστεί» ένα ποσό της τάξης των 24 εκατ. ευρώ.

Οι πληρωμές, αφορούν :

α) σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και επιχειρήσεων-εργοδοτών τουριστικών λεωφορείων, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού μηνός Ιουνίου και Ιουλίου, ύψους 21.861.810€, στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 46.629

β) σε αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων κατά τον μήνα Ιούνιο, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 1.750.434€ στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 8.463.

γ) σε εργαζόμενους ενταγμένους στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για το χρονικό διάστημα 15/6/2020-30/6/2020, προκειμένου για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, ύψους 194.128,46€ στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 1.366.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ