Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.6 C
Athens

ΕΦΚΑ – Επανυπολογισμός συντάξεων: Τα κραυγαλέα λάθη ανάγκασαν στη δημιουργία Επιτροπής

Τα κραυγαλέα λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων οδήγησαν «εν κρυπτώ» τη διοίκηση του ΕΦΚΑ ώστε να δημιουργήσει ειδική επιτροπή ελέγχου! Μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), που έφτασε έως και τις μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα, αποφασίστηκε η σύσταση της σχετικής επιτροπής, για να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, Πάνο Τσακλόγλου, ο οποίος απάντησε προ ημερών σε σχετικό ερώτημα στη Βουλή, η εν λόγω επιτροπή θα πραγματοποιεί σε πρώτη φάση «δειγματοληπτικούς ελέγχους». Μάλιστα, έχει τεθεί σε λειτουργία ήδη από τις 31 Ιανουαρίου, ενδεικτικό ότι η διοίκηση του Φορέα, αξιολόγησε τον θόρυβο που προκάλεσαν οι καταγγελίες.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΝΔΙΣΥ, είχε παρουσιάσει επίσημα έγγραφα του ΕΦΚΑ, που δικαίωναν πολίτες για τα λάθη που είχαν γίνει στον επανυπολογισμό των συντάξεων. Λάθη που στερούσαν πολύ σημαντικά ποσά από τους δικαιούχους – συνταξιούχους, τα οποία σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις ανέρχονταν έως τα 1.000 ευρώ το μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος που γίνεται από την Επιτροπή αφορά την α’ φάση του επανυπολογισμού, που πραγματοποιήθηκε το 2019. Εκεί έχουν εντοπιστεί και έχουν καταγραφεί τα όποια λάθη.

Το ΕΝΔΙΣΥ, αφού κάνει λόγο για δικαίωση των προσπαθειών του, επιμένει ότι τα λάθη αφορούν πάνω από 600.000 συνταξιούχους. Επαναλαμβάνει δε τις περιπτώσεις όπου έγινε λάθος επανυπολογισμός:

Α) Σε περίπου 100.000 χιλιάδες αναπηρικές συντάξεις, οι οποίες έχουν βαρέα ένσημα, δεν έχει υπολογιστεί το πρόσθετο ασφάλιστρο στον επανυπολογισμό του 2019. Όσοι δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί με διατάξεις βαρέων, αλλά έχουν τέτοια ένσημα, θα πρέπει να ζητήσουν ανακεφαλαίωση των ενσήμων από το υποκατάστημα που εκδόθηκε η σύνταξή τους.

Β) Όσοι έχουν παράλληλο χρόνο ασφάλισης, ο οποίος δεν έχει υπολογιστεί στην σύνταξή τους και δεν δικαιούνται δεύτερη σύνταξη.

Γ) Όσοι είχαν αυξημένο ασφάλιστρο εργαζόμενου-εργοδότη πάνω από 20%.

Δ) Όσοι έχουν συντάξεις χηρείας που ο θάνατος επήλθε μέχρι τον 5/2016 και  ο θανών ανήκε σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ