Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
18.4 C
Athens

ΕΦΚΑ: Επιστροφή πιστωτικών υπολοίπων στους εργάτες γης

Επιστροφή πιστωτικών υπολοίπων ύψους 5,4 εκατ. ευρώ, μέσω εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών για τους εργάτες γης, που αμείβονται με εργόσημο και αφορά την τριετία 2020 – 2022, προχώρησε ο ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα, προκύπτουν τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων:

  • Όσοι έλαβαν επιστροφή ποσών. Το συνολικό ποσό της επιστροφής ανέρχεται σε 2.669.432 ευρώ, αφού προηγήθηκε αίτηση των ασφαλισμένων.
  • Όσοι είχαν λογιστικού χαρακτήρα  επιστροφή, καθώς το ποσό που τους αναλογούσε συμψηφίστηκε με τρέχουσες οφειλές. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκεται το 50% του συνολικού ποσού δηλαδή 2.758.179 ευρώ.
  • Όσοι είχαν καταβάλλει μικρότερες εισφορές από τις προβλεπόμενες και καλούνται καλύψουν την διαφορά, καταβάλλοντας την πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις που προκύπτουν, έως το τέλος του τρέχοντος μηνός. Ελάχιστο ποσό δόσης ορίστηκαν τα 50 ευρώ.

Τα ειδοποιητήρια εκκαθάρισης εργοσήμων έχουν αναρτηθεί ανά έτος σε μηχανογραφική εφαρμογή, στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr).

Κατά τη διαδικασία της ετήσιας εκκαθάρισης, συγκρίθηκαν οι εισφορές που ήδη καταβλήθηκαν με την εξαργύρωση εργοσήμου με την προβλεπόμενη εισφορά βάσει της ασφαλιστικής κατηγορίας κατάταξης (ανά έτος) των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ για κύρια σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη και ΛΑΕ, για τους μήνες ασφάλισης που έχουν προκύψει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ