Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
22.3 C
Athens

Ρύθμιση για χιλιάδες συνταξιούχους με χρέη προς τον ΕΦΚΑ – Τι σχεδιάζει το υπ. Εργασίας

Παρέμβαση υπέρ των χιλιάδων συνταξιούχων που έχουν χρέος πάνω από 20.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ και έτσι δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους, αν πρώτα δεν καταβάλλουν άπαξ το υπερβαίνων ποσό, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Όπως έκανε γνωστό στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, θα υπάρξει ρύθμιση ώστε και αυτοί οι ασφαλισμένοι να μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους και να διορθωθεί έτσι μια «κοινωνική αδικία», όπως τη χαρακτήρισε. Το πιθανότερο σενάριο είναι να δοθεί το δικαίωμα έκδοσης της σύνταξης γι’ αυτές τις ακραίες περιπτώσεις. Αλλά μέχρι να καλυφθεί το χρέος, έως το όριο που θα υπάρξει και το οποίο ενδέχεται να αυξηθεί από τα 20.000 ευρώ που είναι σήμερα, το σύνολο της σύνταξης θα αξιοποιείται γι’ αυτό τον σκοπό. Έτσι, ο ασφαλισμένος θα ξέρει ότι θα έχει τη δυνατότητα μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να λάβει κανονικά τη σύνταξη, έχοντας παράλληλα μειώσει ένα σημαντικό  μέρος από το χρέος του. Σημειώνεται ότι σήμερα, για οφειλές έως 20.000 ευρώ, η παρακράτηση που γίνεται στη σύνταξη, μέχρι την οριστική εξόφληση, είναι σε 60 μηνιαίες δόσεις. Για το υπερβαίνων ποσό πρέπει να υπάρξει άπαξ καταβολή, για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία.

Ειδική αναφορά έγινε επίσης από τον υπουργό Εργασίας και στο σκέλος των εργαζόμενων – συνταξιούχων. Τονίστηκε ότι το πέναλτι 30% που είχε επιβληθεί θα παύσει να υφίσταται. Προανήγγειλε ότι θα μπουν «κόφτες» στο εισόδημα που θα παράγεται σε ετήσια βάση, ώστε να αρθεί η αδικία που υπήρχε έως τώρα, καθώς εφεξής ο συνταξιούχος – εργαζόμενος, θα λαμβάνει  κανονικά το σύνολο της σύνταξής του.

Ο νέος υπουργός Εργασίας προέτρεψε επίσης τους επιχειρηματίες να αυξήσουν τους μισθούς προς τους εργαζομένους,  ώστε να καλύψουν τα κενά που ενδεχομένως υπάρχουν στις επιχειρήσεις τους. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης ότι η διαδικασία μετάκλησης εργαζομένων από  το εξωτερικό αποτελεί τελευταία λύση. «Μετά από μια περίοδο που οι επιχειρήσεις κατέγραψαν πολύ σημαντικά κέρδη, έρχεται μια νέα περίοδος που πρέπει και οι εργαζόμενοι να απολαύσουν ένα μέρος από τα κέρδη αυτά», είπε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι η ανεργία θα πέσει σύντομα κάτω από το 10% και σε ένα με ενάμιση έτος, θα καταγράψει μονοψήφια ποσοστά σε ετήσια βάση. Τότε θα μπορεί η Κυβέρνηση να προσφέρει στους εργαζόμενους το «ξεπάγωμα» των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, που επιφέρει νέες αυξήσεις έως 30% στο ανώτερο επίπεδο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ