Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17.4 C
Athens

Επικουρικές και εκκρεμείς συντάξεις «καίνε» τον Χατζηδάκη – Ποια είναι τα πρώτα μέτρα που θα λάβει ο νέος υπουργός Εργασίας

Οι βασικές προτεραιότητες του νέου υπουργού Εργασίας, αφορούν την απονομή των εκκρεμών συντάξεων και την μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση. Από κοντά έρχονται και οι παρεμβάσεις στα εργασιακά, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που έχει έτοιμο ο προκάτοχος του Κωστή Χατζηδάκη, Γιάννης Βρούτσης.

Αυτό είναι το τρίπτυχο που θα κινηθεί ο Κωστής Χατζηδάκης τους επόμενους μήνες, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Εργασίας. Ο νέος υπουργός, φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί αμέσως τα μεγάλα προβλήματα που καλείται να επιλύσει και έτσι οριοθετεί τους στόχους της «επόμενης μέρας».

Την ίδια στιγμή όμως, ως επικεφαλής του υπουργείου, επιλέγει να κινηθεί δυναμικά και στα πεδία της ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας με τη βελτίωση «κομβικών» επιδομάτων, της ουσιαστικής στήριξης των ΑμεΑ και της οικογένειας. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα λειτουργήσει το 2021 με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρξουν πόροι που θα διοχετευθούν προς την αύξηση των προγραμμάτων απασχόλησης, καθώς το μεγαλύτερο από τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα, είναι αυτό της ανεργίας.

Κατά την χθεσινή τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε «επιτακτική» την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, χαριτολογώντας, υπογράμμισε ότι οι φίλοι του θεωρούν πια ότι μεταφέρεται από το «κακό στο χειρότερο» υπουργείο, με βάση το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων που πρόκειται να αντιμετωπίσει!

Ειδικότερα, οι πρώτες παρεμβάσεις Χατζηδάκη στη νέα του θέση, θα αφορούν τα εξής σημεία:

  • Εργασιακός νόμος: Οι οικονομικές, κοινωνικές εξελίξεις λόγω πανδημίας, αλλά και οι τεχνολογικές είναι ραγδαίες. Άρα πρέπει να ενισχυθεί η αγορά εργασίας, ώστε να προσαρμοστεί σε αυτές. Την ίδια στιγμή πρέπει να γίνει πιο αξιόπιστη η λειτουργία του Συνδικαλιστικού Κινήματος. Ουσιαστικά, θα πρέπει να αναμένεται ο «εργασιακός νόμος» Βρούτση να κατατίθεται στη Βουλή, με μικρές τροποποιήσεις…
  • Επικουρική ασφάλιση: Πρόκειται για τη μεταρρύθμιση του δεύτερου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος. Μια μεταρρύθμιση που έχει αναλάβει ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει ως βασική αλλαγή το κεφαλαιοποιητικό μοντέλο, με προϋπόθεση να προστατευθούν οι συντάξεις όσων θα εισέρχονται στο εξής στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, δεν θα θιγούν οι συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων.
  • Εκκρεμείς συντάξεις: Η έκδοσή τους αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Ο Κωστής Χατζηδάκης, γνωρίζει καλά ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτέλεσε τη «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» στις σχέσεις Βρούτση – Μαξίμου και είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του προκατόχου του από τη Σταδίου 29. Δεν θέλει κάτι τέτοιο να επαναληφθεί και με τον ίδιο. Γι’ αυτό και θα κινηθεί άμεσα, ώστε να βελτιώσει την πολύ κακή εικόνα που υπάρχει αυτή την στιγμή με 360.000 εκρεμμότητες.
  • Κοινωνική προστασία: Στις προθέσεις του υπουργού Εργασίας, σε συνεννόηση με την αρμόδια υφυπουργό, Δόμνα Μιχαηλίδου, είναι να εξερευνηθούν οι προθέσεις ώστε να αυξηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επίσης, επέκταση θα υπάρξει στο επίδομα στέγασης και αύξηση στο επίδομα παιδιού. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει ώστε να στηριχθούν τα Άτομα με Αναπηρία. Επίσης, θα ενισχυθεί και η πολιτική για την οικογένεια, με άμεση συνάφεια την προσπάθεια αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ