Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
15.4 C
Athens

ΟΑΕΔ «για κλάματα»: Εμποδίζουν ανέργους να λάβουν την παράταση στο επίδομα ανεργίας!

Χιλιάδες άνεργοι βρίσκονται μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη να διαπιστώνουν ότι χάνουν τη δίμηνη παράταση στο επίδομα ανεργίας! Αιτία είναι τα κριτήρια που θεσπίστηκαν για να χορηγηθεί η εν λόγω παροχή που είναι τέτοια, ώστε να τους αφήνουν «στα κρύα του λουτρού»…

 

Ακριβέστερα, άνεργοι, που είχαν την «ατυχία» να λάβουν την πρώτη παράταση στο επίδομα ανεργίας, που δόθηκε τον περασμένο Μάρτιο, χάνουν τώρα τη δεύτερη εν λόγω παροχή! Έτσι, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις όπου έληξε η επιδότηση ανεργίας τον περασμένο Νοέμβριο και, όχι μόνο δεν θα λάβουν οι δικαιούχοι την πρόσθετη παροχή, αλλά θα μείνουν χωρίς εισόδημα μέχρι να ξαναπιάσουν δουλειά…

 

Είναι τα «στραβά και ανάποδα» της διάταξης που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία τίθενται όροι για να χορηγηθεί η νέα δίμηνη παράταση στο επίδομα ανεργίας. Στα «ψιλά γράμματα» των όρων που τέθηκαν, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση και δεν έχουν επωφεληθεί από τις προηγούμενες παρατάσεις του πρώτου 8μήνου του 2020». Πρακτικά λοιπόν, αυτό σημαίνει, όπως εύστοχα παρατηρεί τη Διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), πως όσοι «όσοι πήραν παράταση στο πρώτο lockdown δεν δικαιούνται δεύτερη.»

 

Έτσι, «ένας εργαζόμενος που πήρε παράταση τον Μάρτιο του 20΄του επιδόματος ανεργίας, μετά δούλεψε το καλοκαίρι, απολύθηκε τον Αύγουστο και μπήκε στο ταμείο ανεργίας του μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο δεν δικαιούται περαιτέρω παράταση, επομένως θα μείνει χωρίς εισόδημα από τον Νοέμβριο, έως να ξαναπάει για δουλειά».

 

Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο κριτήριο «αφήνει εκτός» διαδικασίας πάρα πολλούς εργαζόμενους του κλάδου, που τόσο πολύ βάλλεται από τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού. Γι’ αυτό και η ΠΟΕΕΤ δηλώνει πως για ακόμα μία φορά «ο ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας, άλλα εξαγγέλλουν και άλλα κάνουν στην πράξη».

«Δεν πάει πολύς καιρός που ο λαλίστατος διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Πρωτοψάλτης ανακοίνωνε από βήματος τηλεοπτικών σταθμών την δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν του μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο για να έρθει λίγες μέρες μετά και να διαψεύσει τον εαυτό του», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

 

Επίσης, η ΠΟΕΕΤ διαπιστώνει ότι «όσοι συνάδελφοι ήταν φέτος σε καθεστώς αναστολής σύμβασης ακόμα δεν εμφανίζονται τα ένσημα τους στο σύστημα με αποτέλεσμα να χάνουν επιδόματα από τον ΕΦΚΑ όπως π.χ. οι συναδέλφισσες έγκυες δεν μπορούν να πάρουν το επίδομα λοχείας»!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ