Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
18.2 C
Athens

Επίδομα μητρότητας σε 5.500 αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες – Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης

Στις 5.500 υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν οι αυτοαπασχολούμενες που θα μπορέσουν φέτος να λάβουν επίδομα μητρότητας, μετά την επέκταση που δόθηκε στην παροχή με πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση. Η απαραίτητη Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει βήμα – βήμα τη διαδικασία, ετοιμάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας με στόχο το αργότερο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να έχει δημοσιευθεί. Άλλωστε είναι κρίσιμο ζήτημα η οργάνωση τριών φορέων που θα εμπλέκονται στην καταβολή του εν λόγω επιδόματος (ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ  – Υπ. Εργασίας).

Ουσιαστικά, το μοντέλο που προωθείται είναι η δημιουργία του απαραίτητου web service, που θα συνδέει άμεσα και σε πραγματικό χρόνο τους εν λόγω φορείς, ώστε να μπορεί να πραγματοποιείται με επιτυχία η απαραίτητη διασταύρωση στοιχείων για κάθε αίτηση που θα υποβάλλεται. Έτσι θα μπορέσει να καταβληθεί το επίδομα μητρότητας και σε αυτές τις περιπτώσεις δικαιούχων, που έως τώρα δεν το λάμβαναν. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο επίδομα ισούται με τον εκάστοτε κατώτατο μισθό, δηλαδή αυτή την περίοδο ανέρχεται σε 780 ευρώ, χορηγείται μετά τη γέννα και έχει διάρκεια εννέα μήνες. Έως τώρα το λάμβαναν οι γυναίκες που είχαν μισθωτή απασχόληση και το στερούνταν όσες εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ως αυτοαπασχολούμενες, καθώς και οι αγρότισσες. Με πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση (ν.5078/23), το επίδομα μητρότητας επεκτάθηκε και σε αυτές τις κατηγορίες δικαιούχων

Η βασική παραδοχή που έγινε για να υπάρξει μια τάξη μεγέθους και να προϋπολογιστεί το ανάλογο κονδύλι, ήταν οι αιτήσεις κύησης και λοχείας που κατατέθηκαν το 2022. Από γυναίκες που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, διαπιστώθηκε ότι είχαν υποβληθεί 4.300 τέτοιες αιτήσεις. Σε αυτές προστέθηκαν άλλες 1.200 που προήλθαν από αγρότισσες που είχαν υποβάλλει αντίστοιχο αίτημα.  Έτσι, στο  σύνολό τους,  έφτασαν τις 5.500 οι γυναίκες από αυτούς τους τομείς απασχόλησης, οι οποίες αιτήθηκαν και έλαβαν επίδομα κύησης και  λοχείας. Συνεπώς,  αυτές θα μπορούσαν δυνητικά το 2022, να είχαν λάβει και το επίδομα μητρότητας, αν από τότε είχε γίνει η επέκτασή του.

Με αυτό ως δεδομένο, στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ) εκτίμησαν ότι ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες γυναίκες στην ίδια κατηγορία, που απλώς δεν υπέβαλλαν αίτηση για το επίδομα κύησης και λοχείας είτε γιατί δεν το γνώριζαν είτε γιατί δεν ενημερώθηκαν σχετικά. Άρα, ο αριθμός των 5.500 δυνητικά δικαιούχων,  αποτελεί τη βάση για τον προϋπολογισμό του επιδόματος μητρότητας, που θα δοθεί φέτος, με ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησής του.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση που έχει ληφθεί είναι η χρονική αφετηρία ένταξης στο εν λόγω επίδομα να οριοθετηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2023. Η ημερομηνία αυτή είναι ακριβώς δύο μήνες πριν από την δημοσίευση σε ΦΕΚ του νόμου που επεκτείνει το επίδομα μητρότητας. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε γυναίκες που είχαν γεννήσει έως και δύο μήνες νωρίτερα από την ψήφιση του νόμου, να μπορούν με αίτησή τους να λάβουν επίδομα μητρότητας, αφού χρονικά βρίσκονται σε αυτήν ακριβώς τη φάση.

Ο έλεγχος των στοιχείων που θα πραγματοποιείται, θα επικεντρώνεται στο σκέλος της ασφαλιστικής κάλυψης της όποιας δικαιούχου. Ουσιαστικά, μέσω της άμεσης ηλεκτρονικής διασύνδεσης που θα υπάρξει, θα μπορεί ο ΕΦΚΑ να ενημερώσει τη ΔΥΠΑ και το υπουργείο Εργασίας ότι η ενδιαφερόμενη για επίδομα μητρότητας είναι ασφαλιστικά ενήμερη. Εν συνεχεία θα γίνει διασταύρωση με την τελική ημερομηνία τοκετού και ακολούθως με την ημερομηνία γέννησης του τέκνου ή των τέκνων. Στη συνέχεια, θα αναλαμβάνουν πρωτοβουλία οι υπηρεσίες της ΔΥΠΑ και χωρίς καθυστέρηση θα καταβάλλουν το εν λόγω επίδομα στη γυναίκα – μητέρα δικαιούχο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ