Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
22.3 C
Athens

Εξώδικο ΕΝΔΙΣΥ στον ΕΦΚΑ για λάθη στον επανυπολογισμό των παράλληλων συντάξεων

Εξώδικο προς τον ΕΦΚΑ απέστειλε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, επιμένοντας ότι έχουν γίνει λάθη στον επανυπολογισμό, που έχουν ως αποτέλεσμα να καταβάλλονται μειωμένες ή να μην καταβάλλονται καθόλου, χιλιάδες παράλληλες συντάξεις. Το Δίκτυο συμπεριέλαβε στο εξώδικο 90 περιπτώσεις συνταξιούχων που είναι μέλη του και που όλοι έχουν δικαίωμα παράλληλης σύνταξης, με αφετηρία συνταξιοδότησης πριν από την 13η Μαΐου 2016, έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου». Με βάση τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα, προκύπτουν λάθη που πρέπει άμεσα να διορθωθούν.

Το ΕΝΔΙΣΥ επιμένει πως, παρά τις επίμονες οχλήσεις προς τον ΕΦΚΑ, δεν έχει λάβει ενημέρωση σχετικά με το «συμφερότερο τρόπο», βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε ο α’ επανυπολογισμός των συντάξεων στη βάση της νομοθεσίας που ίσχυε το 2016 (ν.4387). Ουσιαστικά, οι δικαιούχοι διεκδικούν να λάβουν την προσαύξηση στην υπάρχουσα σύνταξή τους, με βάση τα έτη που εργάστηκαν υπό καθεστώς παράλληλης ασφάλισης, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος. Το Δίκτυο διαπίστωσε πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη και θεωρεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, ο λάθος επανυπολογισμός συνεχίστηκε και στη β’ φάση του, σύμφωνα με τον «νόμο Βρούτση» (ν.4670/20). Έτσι, ακόμα και η χρήση του λογισμικού που επικαλείται η διοίκηση του ΕΦΚΑ ότι έχει ενεργοποιηθεί για να απονείμει τις προσαυξήσεις στις παράλληλες συντάξεις, όπου πληρούνται οι προϋποθέσεις, παράγει  αντίστοιχα, λάθος αποτελέσματα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπολογίζονται σε τουλάχιστον 20.000 οι περιπτώσεις των συνταξιούχων που πρέπει να λάβουν προσαυξήσεις στις συντάξεις τους, λόγω παράλληλης ασφάλισης, αφού γίνει με σωστό τρόπο ο επανυπολογισμός. Μάλιστα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρέπει να δοθούν και αναδρομικά ποσά, που φτάνουν έως και τους 54 μήνες!

Το ΕΝΔΙΣΥ έχει εντοπίσει διαφορές στις συντάξεις που έχουν εκδοθεί μετά την 13η Μαΐου 2016 και σε προγενέστερες και καλεί τον ΕΦΚΑ να διορθωθούν τα λάθη. Το Δίκτυο θεωρεί ότι όσο δεν πραγματοποιείται επανυπολογισμός με το σωστό τρόπο, υπάρχουν χιλιάδες συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση, που λαμβάνουν μικρότερες συντάξεις από αυτές που θα έπρεπε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ