Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
23.9 C
Athens

Εισφορά Αλληλεγγύης: Αλλάζουν τα κλιμάκια και μειώνεται το «χαράτσι» για τους συνταξιούχους

Νομοθετική παρέμβαση ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, για να εξισορροπήσει κάπως το χαράτσι της Εισφοράς Αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στους συνταξιούχους εδώ και 13 χρόνια. «Σήμερα αν είσαι ένα ευρώ κάτω από το όριο, πληρώνεις μηδέν και αν είσαι  ένα ευρώ πιο πάνω από το όριο, την πληρώνεις ολόκληρη. Θέλουμε να το πάμε σκαλοπάτι – σκαλοπάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης. Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν, η αρμόδια επιτροπή που έχει εξετάζει το συγκεκριμένο θέμα, να προσανατολίζεται ώστε οι παρεμβάσεις που θα προταθούν να κινούνται  σε δύο επίπεδα: Αρχικά στο σκέλος της επιμήκυνσης των κατηγοριών που υπάρχουν για τη χορήγηση της ΕΑΣ και στη συνέχεια σε ενδεχόμενη μείωσή της για να περιοριστεί η επιβάρυνση σε μόνο μια μερίδα συνταξιούχων.

Η Εισφορά Αλληλεγγύης αφορά περίπου 750.000 συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν πάνω από 1.400 ευρώ αποδοχές από κύριες συντάξεις. Η επιβάρυνση είναι κλιμακωτή και ξεκινάει από 3% και φτάνει έως το 14% για εισοδήματα άνω των 3.500 ευρώ. Επίσης, εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται και για τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ, που επίσης είναι κλιμακωτή (3% έως 10%).

Τριετίες

Την ίδια στιγμή, απολύτως υποχρεωτική είναι η χορήγηση των τριετιών στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, από την 1η Ιανουαρίου 2024,  ενώ εκτιμάται ότι κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου θα υπάρξουν μόνο 100.000 ωφελούμενοι. Έως το 2027, δηλαδή μετά από τρία έτη επανέναρξης του μέτρου, οι κερδισμένοι που θα διαπιστώσουν αυξήσεις στους μισθούς τους, θα είναι 600.000 – 700.000, ενώ στη συνέχεια αν τα ποσοστά της ανεργίας είναι μονοψήφια τότε θα καλυφθεί το σύνολο των εργαζομένων που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, τυχόν παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας ως προς τις τριετίες και την καταβολή τους, θα οδηγήσει στην επιβολή προστίμων από την Επιθεώρηση Εργασίας. Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε πάντως, ότι σε πρώτο επίπεδο, οι ωφελούμενοι από τις τριετίες «δεν θα είναι πολλοί». «Η μισθοδοσία του κάθε εργαζόμενου είναι στην Εργάνη και φαίνεται η προϋπηρεσία του, άρα όλα θα είναι ηλεκτρονικά. Αν κάποια επιχείρηση δεν το εφαρμόζει και κάνει καταγγελία ο εργαζόμενος, θα το δούμε στο ηλεκτρονικό σύστημα και αυτομάτως θα πάει η Επιθεώρηση Εργασίας και θα επιβάλει πρόστιμα. Η τριετία μπαίνει στον κατώτατο, αλλά συμπαρασύρει και ό,τι συνδέεται με τον κατώτατο».

Υπενθυμίζεται ότι οι μισθολογικές ωριμάνσεις προσφέρουν αύξηση 10% στο μισθό ανά τρία έτη, με το μέγιστο ποσοστό να φτάνει στο 30% μετά από τρεις τριετίες. Ο χρόνος που θα προσμετρηθεί είναι εκείνος που αφορά την περίοδο πριν από την 14η Φεβρουαρίου 2012, όταν σημειώθηκε «πάγωμα» στις τριετίες, ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2024. Όχι όμως και το μεσοδιάστημα, για το οποίο τονίζεται ότι δεν λογίζεται ως χρόνος προϋπηρεσίας, αλλά δεν μπορεί ο δικαιούχος να διεκδικήσει ούτε αναδρομικά ποσά.  Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα συμψηφισμού για περιπτώσεις όπου ο τρέχον μισθός είναι υψηλότερος από τις αυξήσεις που προκαλούν οι μισθολογικές ωριμάνσεις.

Σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Υπουργός Εργασίας επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση ο μέσος μισθός να αυξηθεί στα 1.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, έως το τέλος της τετραετίας. Μια διαδικασία όμως, για την οποία εκτιμάται ότι δεν θα απαιτηθεί κάποιας μορφής κυβερνητική παρέμβαση,  αλλά θα προκύψει μέσω της συνεχούς προσέλκυσης επενδύσεων, αφού θα λειτουργήσουν και στην αγορά εργασίας, οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ