Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Ειδικό επίδομα Πάσχα – Ενίσχυση και για τους ανέργους του τουρισμού

Την ανάγκη να συμπεριληφθούν στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση που αναμένεται να δοθεί το Πάσχα και όσοι έχουν μείνει άνεργοι από τον κλάδο του τουρισμού, επισημαίνουν οι εκπρόσωποί τους. Στο πλευρό τους, συντάσσονται μέχρι και βουλευτές της ΝΔ! Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ερώτηση που κατέθεσε στο Οικονομικό επιτελείο, ο βουλευτής Δωδεκανήσων της παράταξης, Μάνος Κόνσολας, ο οποίος επισημαίνει ότι οι άνεργοι που προέρχονται από τον τομέα του τουρισμού, έχουν μείνει χωρίς κάποια εισοδηματική κάλυψη, αφού δεν λαμβάνουν ούτε αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κόνσολας κατέθεσε δύο προτάσεις:

– Την προσωρινή επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων.

– Την ένταξή τους στους δικαιούχους για το ειδικό οικονομικό επίδομα για το Πάσχα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Ο Μάνος Κόνσολας τονίζει:

«Ο κλάδος του τουρισμού κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες την περίοδο της πανδημίας, κάτι που είχε σαφείς επιπτώσεις στο ανθρώπινο και εργατικό δυναμικό. Πολλά ξενοδοχεία και επιχειρήσεις δεν άνοιξαν ή άνοιξαν για μικρότερο χρονικό διάστημα την τελευταία διετία. Η ελπίδα για την επάνοδο στην κανονικότητα και για μια καλή τουριστική χρονιά ήταν έντονη. Οι εξελίξεις, όμως, από τον πόλεμο στην Ουκρανία δημιουργούν έναν εύλογο προβληματισμό.

Ο προβληματισμός αυτός εντείνεται από το κύμα των ανατιμήσεων που πλήττει κατά κανόνα τους οικονομικά αδύναμους. Σε αυτή τη συγκυρία, υπάρχουν εργαζόμενοι στον τουρισμό που έχοντας λήξει το επίδομα ανεργίας που λάμβαναν, είναι χωρίς καμία εισοδηματική κάλυψη. Η Πολιτεία, έχοντας στηρίξει τους εργαζόμενους στον τουρισμό με συγκεκριμένα μέτρα την περίοδο της πανδημίας, θα πρέπει να επικαιροποιήσει τα μέτρα στήριξης, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, είτε με την παράταση του επιδόματος ανεργίας, είτε με την ένταξη της συγκεκριμένης κατηγορίας των ανέργων στον τουρισμό (που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας) στους δικαιούχους για το έκτακτο βοήθημα που θα δοθεί για το Πάσχα».

Την τοποθέτηση του πρώην υφυπουργού Τουρισμού στηρίζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία του κλάδου. Η ΠΟΕΕΤ υπογραμμίζει ότι υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης για τους ανέργους που προέρχονται από τον τουρισμό. Ειδικά οι εποχικά εργαζόμενοι, έχουν μείνει χωρίς επίδομα ανεργίας από τον Ιανουάριο και ο πρώτος μισθός τους, αν επαναπροσληφθούν, θα δοθεί τον Ιούνιο! Όλα αυτά, την ώρα που ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 7,2%, τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν αυξηθεί κατά 50%, η βενζίνη ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο και τα είδη πρώτης ανάγκης καταγράφουν αυξήσεις στα επίπεδα του 40%…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ