Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.5 C
Athens

Δικηγόροι και λογιστές: Καμία βοήθεια στην απονομή των συντάξεων

Πενιχρή μπορεί να χαρακτηριστεί η βοήθεια που έχουν παράσχει έως τώρα στον ΕΦΚΑ, οι δικηγόροι και οι λογιστές που έχουν ενταχθεί στην διαδικασία της απονομής των συντάξεων. Από τις 15 Νοεμβρίου 2021, που οι επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα συμμετέχουν ενεργά στην συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται, έχουν εκδοθεί λιγότερα από 50 προσχέδια συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Ακόμα χειρότερα, που η συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών, δηλαδή τα 38, είχαν λάθη και έπρεπε να διορθωθούν! Επίσης, το ίδιο χρονικό διάστημα, ανέρχονται σε μόλις 380 οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι που έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν οι δικηγόροι και οι λογιστές.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) του ΕΦΚΑ, έδωσε με τη σειρά της χθες στη δημοσιότητα, στοιχεία που δείχνουν ότι το μέγεθος του προβλήματος. Στοιχεία που στην ουσία επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ που είχε παρουσιαστεί στην τελευταία “Ώρα των Συνταξιούχων”.  Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για το τρίμηνο Νοέμβριος 2021 – Ιανουάριος 2022, έχουν εκδοθεί από τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ 105.000 κύριες και επικουρικές συντάξεις (οριστικές και προσωρινές). Μάλιστα, η ποσόστωση των απονομών είναι μία προσωρινή για κάθε πέντε περίπου οριστικές συντάξεις. Για παράδειγμα, μόνο τον Νοέμβριο του 2021, εκδόθηκαν από τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ 25.000 οριστικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις και 4.900 προσωρινές.

Τα λάθη που έχουν εντοπιστεί στους φακέλους που έχουν αναλάβει και έχουν διεκπεραιώσει έως τώρα οι δικηγόροι και οι λογιστές, έχουν ως αποτέλεσμα να καθυστερεί ακόμα περισσότερο η διαδικασία μείωσης των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν (83.000 ληξιπρόθεσμες και 33.000 αιτήσεις εντός τριμήνου, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του συστήματος Άτλας). Άλλωστε, για να διορθωθούν τα όποια λάθη, καλούνται οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να κάνουν τον απαραίτητο επανέλεγχο. Μόνο έτσι, θα περιοριστεί το ενδεχόμενο να χορηγηθεί λάθος ποσό σύνταξης σε ασφαλισμένους – υποψήφιους συνταξιούχους. Σε μια τέτοια περίπτωση, εάν το ποσό είναι χαμηλότερο από αυτό που θα έπρεπε, είναι πιθανό ο δικαιούχος να κινηθεί νομικά σε βάρος του Φορέα. Στο ενδεχόμενο όμως που η τελική σύνταξη είναι υψηλότερη από την ορθή, τότε ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να αναζητήσει το επιπλέον ποσό για να επιστραφεί στο Ταμείο και μάλιστα με τον ανάλογο τόκο. Είναι προφανές ότι σε μια τέτοια περίπτωση, ο μόνος που δεν ευθύνεται είναι ο τελικός δικαιούχος – συνταξιούχος, που θα υποστεί όμως και την ανάλογη επιβάρυνση.

Όλα αυτά, ενώ οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές έχουν αναλάβει, εκ του νόμου, μόνο τις πιο απλές συνταξιοδοτικές υποθέσεις, για να διεκπεραιώσουν.

Εξάλλου, μόλις την περασμένη Παρασκευή, 11 Μαρτίου, συζητήθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η αίτηση ακυρώσεως που έχουν υποβάλει η ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ, αλλά και οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), κατά της απόφασης του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία παρέχεται το δικαίωμα να ενταχθούν ιδιώτες στην έκδοση των συντάξεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ