Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.5 C
Athens

Εθνική σύνταξη: Παραμένει «παγωμένη» στα 384 ευρώ – Κίνδυνος μελλοντικής μείωσης

Αμετάβλητη διατηρείται η εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης, ή στα 346 ευρώ με 15αετία, σύμφωνα με το μίνι Ασφαλιστικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη εβδομάδα. Έτσι, οι αυξήσεις που θα δοθούν την 1.1.2023, (στα επίπεδα του 7%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οικονομικού Επιτελείου), δεν πρόκειται να επιδράσουν στην εθνική σύνταξη, αλλά θα δοθούν απευθείας στο σύνολο της κύριας σύνταξης. Έτσι, δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση στο εθνικό ποσό της σύνταξης, που θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παρά τις αφόρητες πιέσεις που ασκεί στο εισόδημα, ο πληθωρισμός.

Όπως ορίζεται σε ειδική διάταξη νόμου (αρ. 55 παρ. 2), για την πρώτη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/16), η εθνική σύνταξη ορίζεται σε 384 ευρώ μηνιαίως και καταβάλλεται ακέραια εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Το ποσό της εθνικής σύνταξης βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών, εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης (άρα 346 ευρώ). Η προϋπόθεση συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης για την καταβολή της εθνικής σύνταξης δεν ισχύει για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης με τη συμπλήρωση χρόνου ασφάλισης μικρότερου των 15 ετών. Στην περίπτωση αυτή το ποσό της εθνικής σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται αυτού που αντιστοιχεί στα 15 έτη ασφάλισης. Η εθνική σύνταξη αναπροσαρμόζεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 14 του παρόντος.».

Έτσι, διαψεύδονται όσοι διέρρεαν ότι η εθνική σύνταξη, λόγω της αύξησης που έχει υποσχεθεί να δώσει η Κυβέρνηση την 1.1.23 στις κύριες συντάξεις, θα αναπροσαρμοζόταν φτάνοντας στα 411 ευρώ για 20 έτη προϋπηρεσίας. Έτσι, η εθνική σύνταξη θα παραμείνει «παγωμένη» στα χαμηλά επίπεδα που θεσπίστηκαν με το «νόμο Κατρούγκαλου» το 2016 και έχουν διατηρηθεί ανέπαφα, επί έξι συναπτά έτη.

Αν μάλιστα, επαληθευτεί η τελευταία παράγραφος της προτεινόμενης διάταξης,  τότε στο άμεσο μέλλον η εθνική σύνταξη κινδυνεύει με περαιτέρω μείωση. Αιτία είναι το γεγονός ότι το ποσό της εθνικής σύνταξης, συνδέεται με τον «κόφτη» για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες, που επίσης θεσπίστηκε με το «νόμο Κατρούγκαλου»…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ