Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
27.3 C
Athens

Δικαστικοί υπάλληλοι: Διπλή καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων

Διπλή ταλαιπωρία υφίστανται εδώ και μήνες οι δικαστικοί υπάλληλοι που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Δεν είναι μόνο η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως συμβαίνει στον ΕΦΚΑ με όλες τις αιτήσεις. Είναι επιπρόσθετα και μια άλλη ταλαιπωρία, που μπορεί να διαρκεί 4-5 μήνες και προέρχεται από την αδυναμία καταχώρησης της ίδιας της αίτησης, ώστε να σταλεί στον ΕΦΚΑ!

Υπάρχουν περίπου 200 τέτοιοι φάκελοι που βρίσκονται στην αναμονή, ενώ τώρα η αρμόδια υπηρεσία στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ελέγχει τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τον περασμένο Ιανουάριο. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει ως αφετηρία την έλλειψη προσωπικού, αφού στο συγκεκριμένο τμήμα, μόλις δύο υπάλληλοι διεκπεραίωναν μέχρι πρότινος αυτές τις υποθέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμα και για να χορηγηθεί η προσωρινή σύνταξη σε αυτούς τους ασφαλισμένους – εν δυνάμει συνταξιούχους, απαιτείται χρονικό διάστημα άνω των 4 μηνών. Αν προστεθεί η δεδομένη καθυστέρηση 12 – 14 μήνες που παρατηρείται στον ΕΦΚΑ, τότε φτάνει στους 18 μήνες ο συνολικός χρόνος της αναμονής.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης αντιλήφθηκαν το μέγεθος του προβλήματος και συμφωνήθηκε με την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων, με την σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων του Πρωτοδικείου, του Εφετείου και της Εισαγγελίας, ώστε να σταλούν στην αρμόδια υπηρεσία άλλοι 4 υπάλληλοι, για να περιοριστούν οι εκκρεμότητες.

Παράλληλα παραμένει και το πρόβλημα με τις προσαυξήσεις λόγω παράλληλης ασφάλισης, που δεν έχουν απονεμηθεί στο σύνολο των δικαστικών υπαλλήλων που έχουν συνταξιοδοτηθεί από το 2016 και μετά. Υπολογίζεται ότι ανέρχονται στους 1.500 οι συνταξιούχοι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία και τους οφείλονται από 350 – 500 ευρώ το μήνα, ανά περίπτωση…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ