Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.5 C
Athens

Γενική Απεργία: Στην μάχη κατά της ακρίβειας χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι – Εμπλοκή με την ΥΠΑ

Η μάχη κατά της ακρίβειας, που μαστίζει χιλιάδες πολίτες και νοικοκυριά, μόλις ξεκίνησε. Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και σε ιδιωτικό τομέα, πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη 6 Απριλίου, 24άωρη πανελλαδική Γενική Απεργία, αντιδρώντας στην κυβερνητικές επιλογές. Θεωρούν ότι το πρόβλημα της ακρίβειας και των διαρκών ανατιμήσεων βασικών αγαθών δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς και ότι πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, που παραμένουν καθηλωμένοι επί σειρά ετών.

Τα συνδικάτα έχουν εξαγγείλει 24άωρη απεργία σε Μετρό, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και Τραμ, ενώ 9 το πρωί με 9 το βράδυ θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία. Επίσης, δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, καθώς στην απεργία θα συμμετάσχει και η ΠΝΟ.

Όμως πρόβλημα δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή των εργαζομένων στις υπηρεσίες της Πολιτικής Αεροπορίας στην απεργία. Η πλευρά της διοίκησης προσέφυγε στα αρμόδια δικαστήρια για να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργία και ειδικότερα των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, των τηλεπικοινωνιακών και των ηλεκτρονικών. Υπήρξε παρέμβαση της ΑΔΕΔΥ, που κατήγγειλε τον «απεργοκτόνο νόμο Χατζηδάκη» γι’ αυτές τις μεθοδεύσεις και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν  κανονικά στις κινητοποιήσεις.

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ αλλά και οι συνδικαλιστικοί φορείς των μικρομεσαίων εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών, θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωΐ, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει ξεχωριστή συγκέντρωση την ίδια ώρα, αλλά στην πλατεία Συντάγματος.

Στην κινητοποίηση, συμμετέχει μέρος το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Δικαίωμα στην απεργία έχουν ακόμα οι εργαζόμενοι στα Υπουργεία, τις Εφορίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις πολεοδομίες.

Συμμετοχή στην απεργία θα πραγματοποιήσουν και οι συνταξιούχοι, όπως γνωστοποίησε το ΕΝΔΙΣΥ.

Η ΕΣΗΕΑ εξήγγειλε στάση εργασίας 12:00 – 16:00 και για τους δημοσιογράφους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ