Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
21.1 C
Athens

Υπουργείο Εργασίας: Τι παρέδωσε ο Χατζηδάκης – Ποια είναι τα 10 μεγάλα «αγκάθια»

Τουλάχιστον δέκα είναι τα μεγάλα «αγκάθια» που παραμένουν στην αγορά εργασίας, μετά από δυόμιση χρόνια θητείας του Κωστή Χατζηδάκη στην υπουργική θέση. Ο κ. Χατζηδάκης αποχώρησε, δίνοντας τη θέση του στην υπηρεσιακή υπουργό, Πατρίνα Παππαρηγοπούλου, αλλά τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν. Προβλήματα που επεκτείνονται σε όλο το πλέγμα της αγοράς εργασίας, είτε πρόκειται για εργαζόμενους είτε για ανέργους είτε για συνταξιούχους.

Ας δούμε πιο αναλυτικά, ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς:

  • Οκτάωρο: Με νομοθετική παρέμβαση του απερχόμενου υπουργού, το οκτάωρο μετατράπηκε σε δεκάωρο. Απαιτείται βέβαια η συναίνεση του ίδιου του εργαζόμενου για να συμβεί κάτι τέτοιο. Με δεδομένο ότι η σχέση εργαζόμενου και εργοδότη είναι ετεροβαρής, προφανώς και μειονεκτεί ο απασχολούμενος σε μια τέτοια διαπραγμάτευση.
  • Υπερωρίες: Ανάλογη νομοθετική ρύθμιση δίνει την ευκαιρία να χορηγούν οι επιχειρήσεις μικρότερες αποδοχές στους εργαζόμενους που θα δουλεύουν υπερωρίες.
  • Απεργία: Στη νομοθεσία έχουν ενταχθεί πλέον μια σειρά από ρυθμίσεις, ώστε οι απεργίες να γίνει όλο και πιο δύσκολο να πραγματοποιούνται. Θα πρέπει να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα προειδοποίησης προς τον εργοδότη, μαζί με ομάδα περιφρούρησης, για να συνεχίζει να λειτουργεί η επιχείρηση απρόσκοπτα, ειδικά αν πρόκειται για υπηρεσία κοινής ωφέλειας (πχ μετρό). Μαζί με το μητρώο εργαζομένων που είναι εγγεγραμμένοι στα συνδικάτα, δημιουργήθηκε ένα μόνιμο ανάχωμα ενάντια στις δυναμικές διεκδικήσεις των εργαζομένων.
  • Συντάξεις: Μπορεί να μειώθηκαν, φαινομενικά, τα νούμερα, όμως παραμένουν οι εκκρεμότητες, καθώς αυξήθηκαν τα λάθη στις απονομές των συντάξεων. Έτσι, ξεκινάει νέος κύκλος διεκδικήσεων από τους συνταξιούχους, με ενστάσεις και συχνά δικαστικές προσφυγές. Διαδικασία χρονοβόρα, που ασφαλώς δεν επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα λύθηκε.
  • Δικηγόροι – Λογιστές: Πρόκειται για δύο κλάδους επαγγελματιών που «επιστρατεύθηκαν» για να συνδράμουν στην απονομή των συντάξεων. Έως τώρα, δεν έχει  ανακοινωθεί με ακρίβεια πόσες συνταξιοδοτικές υποθέσεις διαχειρίστηκαν οι δικηγόροι και οι λογιστές που απέκτησαν τη συγκεκριμένη πιστοποίηση.
  • Ιδιώτες Διευθυντές στον ΕΦΚΑ: Άλλη μια καινοτομία, με όσους εισαχθούν στο Φορέα από τον ιδιωτικό  τομέα, να υπάρχει η δέσμευση ότι θα λάβουν αμοιβή έως 8.000 ευρώ το μήνα. Υπάρχουν όμως πληροφορίες ότι οι υποψηφιότητες που έχουν υποβληθεί δεν κρίνονται  ως ιδιαίτερα καλές, γεγονός που προβληματίζει τους ιθύνοντες.
  • Εργαζόμενοι ΕΦΚΑ: Εκτός από τις κόντρες με τον κ. Χατζηδάκη, υπάρχει το μόνιμο πρόβλημα της υποστελέχωσης του Φορέα. Οι οργανικές θέσεις που μένουν κενές υπερβαίνουν τις 1.000 με συνέπεια να παρατηρούνται δυσλειτουργίες σε κομβικούς τομείς.
  • Άνεργοι: Από το νόμο που άλλαξε μέχρι και το όνομα του ΟΑΕΔ (πλέον ΔΥΠΑ), ξεχωρίζει η διάταξη με την οποία εφεξής όσοι άνεργοι θα απορρίπτουν τρεις προτάσεις για εργασία, θα μένουν εκτός παροχών ανεργίας. Μία ποινή που μπορεί να ανέρχεται έως τα δύο έτη.
  • Προσωπική διαφορά: Επί υπουργείας Χατζηδάκη έγινε κάκιστη εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς, για πρώτη φορά το 2023, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τις αυξήσεις τους πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι. Το ΕΝΔΙΣΥ είχε προτείνει να κατατεθεί τροπολογία για να υπολογιστούν οι αυξήσεις στο καταβαλλόμενο ποσό και η προσωπική διαφορά να αποτελέσει απλώς λογιστικό αποτύπωμα.
  • Συλλογικές συμβάσεις: Πλέον οι κλαδικές συμβάσεις συνιστούν είδηση όταν υπογράφονται και η επέκταση στο σύνολο του όποιου κλάδου, μοιάζει κάθε φορά όλο και πιο δύσκολη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σύμβαση στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, που ενώ είχε υπογραφεί στις αρχές Δεκεμβρίου 2022, επεκτάθηκε κοντά στο… Πάσχα, δηλαδή τέσσερις μήνες αργότερα!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ