Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.3 C
Athens

ΓΣΕΕ: Κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, «ανάχωμα» στην επέλαση της ακρίβειας

Να αυξηθεί άμεσα ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, ζητάει η ΓΣΕΕ, για να υπάρξει ένα «ανάχωμα» στην επέλαση της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά.

Μια επέλαση που σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζεται με την πενιχρή αύξηση κατά 2% ή κατά μόλις 13 ευρώ μικτά, που αποφάσισε για τον κατώτατο μισθό η κυβέρνηση και ενεργοποιεί από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους.

Μάλιστα, η Συνομοσπονδία, επαναφέρει και το αίτημά της στη συνέχεια να υπάρξει προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο 60% του διαμέσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης, δηλαδή στα 809 ευρώ, με την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Ένα αίτημα που είχε επισήμως υποβληθεί και το περασμένο καλοκαίρι, όταν η ΓΣΕΕ, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, είχε κληθεί από το υπουργείο Εργασίας να εκφράσει την άποψή της, για τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, το «κύμα» ακρίβειας επελαύνει εδώ και μήνες στη χώρα.

«Μπορεί οι αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος να μην αναμένεται να αποκλιμακωθούν πριν από το τέλος του 2022 (με τις εκτιμήσεις διαρκώς να μεταβάλλονται επί τα χείρω). Μπορεί να θεωρείται δεδομένο ότι και ο ελληνικός πληθωρισμός θα εκτοξευτεί σε επίπεδα άνω του 5% από τον Ιανουάριο. Μπορεί όλες οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις να προβλέπουν περαιτέρω ανατιμήσεις προϊόντων αμέσως μετά τις γιορτές, κατά μέσο όρο στο 20% σε αρκετά βασικά είδη διατροφής, αλλά και ευρύτερης ακόμη κατανάλωσης, και που όμως σε κάποιες περιπτώσεις θα αγγίξουν και το 30%.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να συνιστούν μια αναπόφευκτη εξέλιξη, στην αλυσίδα που ξεκινάει από την πανδημική κρίση, συνεχίζεται με την «έκρηξη» του ενεργειακού κόστους, όπου το ρόλο τους ασφαλώς παίζουν και άλλοι παράγοντες και επιταχύνεται με καταλύτη την παγκόσμια διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας. Όμως, οι εργαζόμενοι στη χώρα μας καλούνται να αντιμετωπίζουν όλες τις παραπάνω ανατιμήσεις, που έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που έχουν σημειωθεί σε διάφορα βασικά αγαθά/προϊόντα από την αρχή του 2021, με ποσοστιαία αύξηση μόλις 2% στον κατώτατο μισθό, δηλαδή 13 ευρώ μεικτά το μήνα!»

Όπως επισημαίνει η Συνομοσπονδία, «η οριακή αύξηση του κατώτατου μισθού και μάλιστα από 1.1.2022, δεν ενισχύει σε καμία περίπτωση την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη, δε βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης και φυσικά δε μειώνει την ανασφάλεια και επισφάλεια που διακρίνουν σήμερα την αγορά εργασίας».

Η ΓΣΕΕ υπενθυμίζει ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού ήταν για αύξηση του κατώτατου μισθού σε διπλάσιο ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ