Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
16 C
Athens

«Βουνό» για την Κυβέρνηση τα 2,5 δισ. ευρώ που στοιχίζουν τα αναδρομικά – Αντιδράσεις συνταξιούχων

Τεράστια θεωρεί στην παρούσα φάση το Οικονομικό Επιτελείο, ότι είναι η δημοσιονομική δαπάνη ύψους 2,5 δισ. ευρώ καθαρά (3,6 δισ. ευρώ μικτά) για να καλυφθεί το σύνολο των συνταξιούχων και να λάβει αναδρομικά ποσά, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Βέβαια, οι αντιδράσεις των συνταξιούχων είναι ιδιαίτερα έντονες και προκαλούν τριγμούς στο Μαξίμου, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως… προεκλογική. Το γεγονός ότι ζητείται να παρέμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και, αναλαμβάνοντας σχετική πρωτοβουλία, να διορθωθεί η αδικία που συντελέστηκε με το ΣτΕ, ασφαλώς και αξιολογείται. Aλλά την ίδια στιγμή, οι αυξημένες δαπάνες που καλείται να διαχειριστεί το υπουργείο Οικονομικών, λόγω και του δυσβάσταχτου ενεργειακού κόστους, δεν αφήνουν περιθώρια για πρόσθετες παροχές και μάλιστα τόσο υψηλής δημοσιονομικής επιβάρυνσης.

Κανείς βέβαια δεν μπορεί  να αποκλείσει το γεγονός να υπάρξει αλλαγή των δεδομένων, μιας και η χώρα φαίνεται να βαδίζει ολοταχώς προς τις  κάλπες. Όμως, έως τώρα, ο δημοσιονομικός χώρος μπορεί να αναζητείται, αλλά μάλλον δεν υπάρχει…

Άλλωστε, έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι κορυφαίοι υπουργοί της Κυβέρνησης (Γεραπετρίτης, Σταϊκούρας), περιορίστηκαν σε συνεντεύξεις τους να αναφερθούν στο ότι σέβονται τις όποιες δικαστικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) που επισημαίνει την ευθύνη της Κυβέρνησης αφού νομοθέτησε την διάταξη (ν.4714/20 αρ. 114), που ουσιαστικά απαγορεύει στους συνταξιούχους να διεκδικήσουν τα αναδρομικά από περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και σε δώρα.  Το ΕΝΔΙΣΥ υπενθυμίζει ότι «υπήρξαν μαζί με άλλους και υπουργοί της Κυβέρνησης Μητσοτάκη (Πέτσας, Βρούτσης), που κατηύθυναν τους συνταξιούχους να μην υποβάλλουν αγωγές γιατί δεν υπήρχε λόγος! Και συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας, 15/7/2020 είπε: «Η έκκληση που θα ήθελα να κάνω είναι οι συνταξιούχοι να έχουν λίγη υπομονή και να μην προσφεύγουν σε ένδικα μέσα» Γι’ αυτό χαρακτηρίζει «ηθικό χρέος» του κ. Μητσοτάκη να αποζημιωθούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι για δώρα κύριας, δώρα επικουρικής και περικοπές της επικουρικής σύνταξης και αφορολόγητα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ