Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
19.7 C
Athens

ΣτΕ – Αναδρομικά: Αναμονή έως 6 έτη για 350.000 «τυχερούς» συνταξιούχους

Έως 6 έτη ακόμα είναι πιθανό να περιμένουν οι 350.000 «τυχεροί» συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν υποβάλλει αγωγές πριν από την 31η Ιουλίου 2020 και συνεχίζουν να διεκδικούν αναδρομικά από τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα. Αντίθετα, οριστικά χαμένοι είναι 2 εκατ. συνταξιούχοι, αφού λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν μπορούν να διεκδικήσουν το παραμικρό.

Ο λόγος μιας πιθανής μεγάλης καθυστέρησης είναι ότι μετά την πρωτόδικη απόφαση που λαμβάνουν τα διοικητικά δικαστήρια, συνήθως ακολουθεί έφεση από την πλευρά του ΕΦΚΑ και εκδίκασή της, σε δεύτερο βαθμό. Εν συνεχεία προκύπτει η τελεσίδικη απόφαση και επιδικάζονται τα ποσά που οφείλονται ανά περίπτωση και μάλιστα, έντοκα (6% τόκος ανά έτος). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτή την περίοδο δικάζονται αγωγές, σε πρώτο βαθμό, που έχουν υποβληθεί το 2015 – 2016. Με δεδομένο ότι θα πρέπει να δικαστούν όλες οι αγωγές που έχουν υποβληθεί έως 31 Ιουλίου 2020 (έναρξη ισχύος του νόμου 4714/20, που αποτέλεσε το νέο όριο που έθεσε το ΣτΕ), γίνεται σαφές ότι η καθυστέρηση είναι πιθανό να παραταθεί και άλλο.

Η λύση που θα μπορούσε να προκριθεί, αφορά στην σύσταση Συμβουλίου, που θα κρίνει άμεσα και με πολύ πιο ταχύ τρόπο το σύνολο των αγωγών που έχουν υποβληθεί πανελλαδικά, για το συγκεκριμένο θέμα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτιμούν δικαστικοί κύκλοι, ότι είναι πιθανό να ολοκληρωθεί η διαδικασία πολύ νωρίτερα, δηλαδή σε περίπου 1 – 1,5 έτος και να λάβουν οι δικαιούχοι τα χρήματά τους. Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά, είναι να υπάρξει συμφωνία με τον ΕΦΚΑ, ώστε να μην καταθέτει εφέσεις έναντι των αρχικών αποφάσεων και να προχωράει έτσι ταχύτερα, η διαδικασία της εξόφλησης.

Άλλωστε, θεωρείται πρακτικά ανέφικτο να μην κριθούν θετικά όλες οι δικές που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, καθώς ήδη υπάρχουν τρεις ξεχωριστές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (2015, 2019 και 2020) προς τούτο.

Το ζητούμενο βεβαίως, ως προς την επιτάχυνση της διαδικασίας, αφορά και το σκέλος της δημοσιονομικής δαπάνης, η οποία εκτιμάται ότι προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ για τους 350.000 συνταξιούχους που έχουν υποβάλλει αγωγές. Είναι προφανές ότι το τελικό ποσό δεν είναι αμελητέο, είναι όμως αισθητά μικρότερο από τα 3,9 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση  το 2020, που μετά τις καταβολές αναδρομικών για περικοπές στις κύριες συντάξεις, υποχώρησε στα 2,5 δισ. ευρώ και αφορούσε μόνο το σκέλος της επικούρησης και των δώρων. Από την άλλη πλευρά, για δημοσιονομικούς λόγους, το Οικονομικό Επιτελείο ενδεχομένως να προτιμούσε η ανωτέρω δαπάνη να επιμεριστεί σε όσο γίνεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για κοινωνικούς λόγους όμως, ίσως γίνουν ενέργειες ώστε να χρήματα αυτά να δοθούν νωρίτερα.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1,3 εκατ. συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν έλαβαν το παραμικρό ποσό, από την καταβολή αναδρομικών που έγινε τον Οκτώβριο του 2020. Πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχους (έως 800 ευρώ), οι οποίοι δεν είχαν εκ του νόμου περικοπές στις κύριες συντάξεις τους, για τις οποίες δόθηκαν αναδρομικά ποσά. Σε αυτούς συγκαταλέγεται το σύνολο των συνταξιούχων αγροτών,  ασφαλισμένων στον τ. ΟΓΑ. Όλες αυτές οι κατηγορίες συνταξιούχων, είχαν υποστεί περικοπές μόνο στις επικουρικές συντάξεις τους, καθώς επίσης είχαν χάσει και τα δώρα κύριας και επικουρικής. Ειδικά αυτοί, είναι οι πλέον χαμένοι της απόφασης του ΣτΕ.

Σε κάθε περίπτωση πληθαίνουν οι φωνές προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να ενδιαφερθεί και να δώσει τα ποσά που οφείλονται από τις περικοπές σε επικούρηση και σε δώρα, στο σύνολο των συνταξιούχων. Είναι  χαρακτηριστική η τοποθέτηση του εργατολόγου Λουκά Αποστολίδη, ο οποίος κάνει λόγο για ηθική και πολιτική υποχρέωση της Κυβέρνησης να επιστραφούν τα αναδρομικά για το 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) σε όλους τους συνταξιούχους. «Ηθική, διότι αρμόδια στελέχη και υπουργοί της κυβέρνησης προέτρεπαν τους συνταξιούχους να μην κάνουν αγωγές και ότι η επιστροφή των αναδρομικών του 11μηνου θα ήταν καθολική», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σε ανάλογο «μήκος κύματος» και η δήλωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για το συγκεκριμένο θέμα. Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι ένας «διπλός κυβερνητικός εμπαιγμός στερεί τα αναδρομικά από τους χαμηλοσυνταξιούχους. «Πρώτος εμπαιγμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη η απόδοση των αναδρομικών μόνο για τις κύριες συντάξεις. Πρόκειται για επιλογή που φέρει ατόφια, την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεύτερος εμπαιγμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη που καθησύχαζε τους συνταξιούχους ότι θα βρεθεί λύση για τα αναδρομικά τους και τους απέτρεπε από τη δικαστική προσφυγή με δημόσιες δηλώσεις υπουργών.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ