Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Αύξηση εσόδων «βλέπει» ο ΕΦΚΑ πίσω από τον νέο κατώτατο μισθό μετά την 1η Απριλίου

Στον ΕΦΚΑ… καλοβλέπουν την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4%, στα 780 ευρώ μικτά (667 καθαρά), καθώς πιστεύουν ότι θα συνοδευτεί από αντίστοιχη βελτίωση των εσόδων του Φορέα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τη μία πλευρά, πράγματι θα προκύψει αύξηση εσόδων, λόγω των υψηλότερων εισφορών που θα καταβάλλονται εφεξής, από τους 585.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές. Από την άλλη όμως, υπολογίζεται ότι θα προκύψει σημαντική επιβάρυνση για την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – τ. ΟΑΕΔ), εξαιτίας της αύξησης που συμπαρασύρει μια σειρά από παροχές, με πιο σημαντική, το επίδομα ανεργίας.

Τα στοιχεία που αναδεικνύονται μέσω Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε για να εφαρμοστεί και τυπικά η αύξηση στις βασικές αποδοχές από την 1η Απριλίου (780 ευρώ βασικός μισθός  και 34,84 ευρώ βασικό ημερομίσθιο), που πήρε ΦΕΚ, είναι αποκαλυπτικά:

Υπολογίζεται ότι το συνολικό ύψος της αύξησης των εσόδων θα ανέλθει στα 476 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Την ίδια στιγμή όμως, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν απώλειες, λόγω της καταβολής αυξημένων επιδομάτων, που θα φτάσουν στα 144 εκατ. ευρώ. Ακόμα και έτσι όμως, το τελικό πρόσημο για τα έσοδα του ΕΦΚΑ, αναμένεται να είναι θετικό κατά σχεδόν 332 εκατ. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω φυσικά, προϋποθέτουν ότι θα διατηρηθεί σταθερά πτωτικό το ποσοστό της ανεργίας, με παράλληλη τόνωση της απασχόλησης, κατά το τρέχον έτος. Άλλωστε στις βασικές παραδοχές που έχει κάνει το Οικονομικό Επιτελείο και έχουν αποτυπωθεί επίσημα στον προϋπολογισμό της φετινής χρονιάς, υπολογίζεται ότι η ανεργία αλλά και η απασχόληση θα κινηθούν ελαφρώς πτωτικά. Ακριβέστερα για το 2022 η εκτίμηση είναι ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο 10,7%, ενώ για το τρέχον έτος θα περιοριστεί στο 10,6%, δηλαδή ελάχιστα σε σχέση με πέρσι. Αντίστοιχη όμως είναι και η εκτίμηση για την απασχόληση. Υπολογίζεται ότι το 2022 ήταν στο 4,7% και το 2023 θα περιοριστεί στο 0,2%.

Ασφαλώς, τα δεδομένα αυτά μπορεί να μεταβληθούν μιας και υπάρχουν ακόμα σημαντικές παράμετροι για να καθορίσουν τη συνολική πορεία της αγοράς εργασίας για φέτος. Το σκέλος των βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου, μένει να αποτυπωθεί για το επόμενο δίμηνο τουλάχιστον, πώς θα επιδράσει στις προσλήψεις και στις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Με δεδομένο ότι συμπίπτει χρονικά με την έναρξη και της θερινής τουριστικής περιόδου, αποτελεί ξεχωριστό ζητούμενο, να φανεί ποιο θα είναι το μέγεθος της επίδρασης, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, δηλαδή στα ξενοδοχεία και στην εστίαση.

Επίσης, υπάρχει το ενδεχόμενο να αλλάξει και το πλήθος των πολιτών που θα δικαιούνται να λάβουν κάποιο από τα 20 επιδόματα που χορηγεί η ΔΥΠΑ και τροποποιούνται, λόγω αύξησης του κατώτατου μισθού. Έτσι, να αναπροσαρμοστεί ανάλογα και το ύψος της επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, από  τα στοιχεία του ΕΦΚΑ προκύπτει ότι σε σύνολο 2.416.207 απασχολούμενων υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, ανεξάρτητα εάν έχουν σύμβαση πλήρους ή μερικής, το 24,24% αμείβεται με τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο, δηλαδή ο ένας στους τέσσερις.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από τα 713 ευρώ μικτά που είναι σήμερα (614 ευρώ καθαρά), στα 780 ευρώ μικτά (667 ευρώ καθαρά). Ταυτόχρονα, αντίστοιχη αύξηση θα υποστεί και το κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες, από τα 31,85 ευρώ, στα 34,84 ευρώ.

Στον σχετικό πίνακα φαίνονται αναλυτικά τα ποσά και με βάση τις τριετίες. Όμως, πρέπει να επισημανθεί ότι, ειδικά οι τριετίες αφορούν μόνο όσους είχαν αποκτήσει προϋπηρεσία πριν από το 2012 όταν και «πάγωσαν» με μνημονιακή διάταξη. Αυτό σημαίνει ότι όσοι είχαν συμπληρώσει κάποια από τις τριετίες τότε, έχουν μείνει μισθολογικά στο ίδιο επίπεδο. Αντίστοιχα, όσοι εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας εφεξής και αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές, δεν λαμβάνουν την παραμικρή αύξηση (10% ανά τριετία), που προκύπτει από τις μισθολογικές ωριμάνσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ