Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Μικρή «ανάσα» για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Τον Ιούνιο η έναρξη της αποπληρωμή των χρεών τους

Τρίμηνη παράταση έως τα τέλη Ιουνίου έδωσε το υπουργείο Εργασίας στους δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που βρέθηκαν με χρέη προς τον e-ΕΦΚΑ, εξαιτίας της εκκαθάρισης που πραγματοποιήθηκε για την περίοδο 2017 – 2019. Στην τροπολογία για την καταβολή της προκαταβολής σύνταξης, έως το ποσό της εθνικής (384 ευρώ), υπάρχει και αυτή η παράμετρος που δίνει μικρή παράταση στους οφειλέτες.

Εάν κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε, τότε θα έπρεπε περισσότεροι από 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι να καταβάλλουν την πρώτη δόση οφειλής έως τις 31 Μαρτίου. Φυσικά, με την Αττική να βρίσκεται σε lockdown και τους οφειλέτες να έχουν υποστεί καθίζηση τζίρου, κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους. Το χρέος, μόνο για το 2019, κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 1.300 ευρώ. Βάσει νόμου, οι οφειλέτες πρέπει να το εξοφλήσουν σε πέντε μηνιαίες, ισόποσες δόσεις. Άρα θα έπρεπε από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο, κάθε μήνα οι οφειλέτες να καταβάλλουν περίπου 270 ευρώ, εκτός από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές φυσικά.

Κάτι τέτοιο ήταν πρακτικά αδύνατο. Το υπουργείο Εργασίας αντιλήφθηκε το αδόκιμο της διαδικασίας και αποφάσισε να δώσει τρίμηνη παράταση. Βέβαια, για όλες τις υπόλοιπες οφειλές, που αφορούν τις εισφορές που δεν καταβλήθηκαν το 2020, κατά το α’ διάστημα της πανδημίας, η παράταση που δόθηκε είναι έως το τέλος του έτους, δηλαδή δεκάμηνη. Μέχρι τον Ιούνιο, το οικονομικό επιτελείο θα επανεξετάσει την κατάσταση και τότε θα διαπιστωθεί εάν θα επεκταθεί ανάλογα και η παράταση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Άλλωστε είναι τόσο ευμετάβλητο το οικονομικό τοπίο, ελέω πανδημίας, που όλα τα σενάρια είναι πιθανά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ