Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.1 C
Athens

Αντιεισαγγελέας θα ελέγχει τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ – Νέα κόντρα με Χατζηδάκη

Νέο κύκλο εσωστρέφειας και έντονες αντιδράσεις στους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ, προκάλεσε η τοποθέτηση του τ. Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεώργιου Γεράκη, στην θέση του επικεφαλής της νεοσύστατης Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου. Η ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ, σχολίασε την τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, περί 1.250 καταγγελιών που έχουν γίνει από δυσαρεστημένους πολίτες και που ακόμα δεν έχουν διερευνηθεί. Αυτές οι καταγγελίες όμως, «δεν αφορούν κατά κύριο λόγο την προβληματική συμπεριφορά των υπαλλήλων, αλλά σχετίζονται κυρίως με παθογένειες και ζητήματα δυσλειτουργιών των υπηρεσιών αλλά και γραφειοκρατικών διαδικασιών, την ευθύνη των οποίων φέρει κατά κύριο λόγο η εκάστοτε πολιτική ηγεσία που νομοθετεί», τονίζει η Ομοσπονδία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διαδικασία της ενοποίησης των δομών των καταργημένων ασφαλιστικών ταμείων, που υποτίθεται ότι θα είχε ολοκληρωθεί από το 2017. «Δυστυχώς φτάσαμε στο τέλος του 2021 για να δούμε να υλοποιείται. Μία βίαιη ενοποίηση, που δεν έγινε με τον καλύτερο τρόπο και βγάζει καθημερινά συνεχή προβλήματα, έχοντας ένα οργανόγραμμα που δημιουργήθηκε το 2018, και το οποίο η ίδια η σημερινή πολιτική ηγεσία έχει αναγνωρίσει ότι χρίζει σοβαρών βελτιώσεων και αλλαγών».

Για το γεγονός ότι το πειθαρχικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ δεν πραγματοποιεί πλέον συνεδριάσεις, οι συνδικαλιστές σημειώνουν ότι ευθύνεται η πανδημία. «Παρά τις συνεχείς οχλήσεις του Συνδικάτου μας, έμπαιναν ζητήματα από διορισμένα μέλη του συμβουλίου,  ως προς την ασφάλεια της υγείας τους από τις δια ζώσης συνεδριάσεις του», τονίζει η ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται υποθέσεις και να βρίσκονται σε «ομηρεία» συνάδελφοί μας, οι οποίοι ήθελαν περισσότερο από τον καθένα να εκδικασθούν οι υποθέσεις τους, ώστε να σταματήσουν να φέρουν την στάμπα του «ένοχου».

Η ΠΟΣΕ – ΕΦΚΑ θεωρεί ότι είναι εντελώς αποπροσανατολιστική η στάση του υπουργού Εργασίας «θέλοντας για μια ακόμα φορά να στοχοποιήσει εργαζόμενους του ΕΦΚΑ, μετακυλίοντας σε μας τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που παρουσιάζουν οι υπηρεσίες του φορέα, εξαιτίας της προβληματικής ενοποίησης που αποφάσισε το πολιτικό μας σύστημα». Προαναγγέλλει δε, ότι θα προασπίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, «με όλα τα νόμιμα μέσα που το Σύνταγμα και οι νόμοι της Ελληνικής Πολιτείας παρέχουν».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ