Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.1 C
Athens

Αναδρομικά – ΣτΕ: Τι κρίνει η νέα δίκη του Ιανουαρίου – Τι κερδίζει το σύνολο των συνταξιούχων!

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) μπήκε για άλλη μια φορά «μπροστά» και υπέβαλλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακύρωσης σε βάρος της υπουργικής απόφασης Βρούτση. Ο στόχος ήταν να «ανοίξει ο δρόμος» για να λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι, πρόσθετα ποσά, ως αναδρομικά, από περικοπές παρελθόντων ετών!

 Η εκδίκαση της αίτησης προγραμματίστηκε στις 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους από την Ολομέλεια του δικαστηρίου. Εάν το αποτέλεσμα της δίκης είναι θετικό, τότε αυτό σημαίνει ότι το ΕΝΔΙΣΥ και άλλες συνταξιοδοτικές οργανώσεις που ακολούθησαν την ίδια «οδό», πέτυχαν να λάβουν οι συνταξιούχοι ποσά από περικοπές τόσο σε επικουρική σύνταξη, όσο και από τα δώρα που καταργήθηκαν κατά τα μνημονιακά έτη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης, εάν επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο, τότε το όφελος για τους συνταξιούχους θα επιμεριστεί ως εξής:

  • Έως 1.800 ευρώ ανά δικαιούχο για επιστροφή αναδρομικών από επικουρικές και δώρα, για συνταξιούχους του πρώην ΙΚΑ.
  • Έως 2.900 ευρώ ανά δικαιούχο για επιστροφή αναδρομικών από επικουρικές, για συνταξιούχους του Δημοσίου.
  • Έως 2.850 ευρώ για επιστροφές ανά δικαιούχο, λόγω αναδρομικών για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, προς συνταξιούχους ταμείων ΔΕΚΟ και Τραπεζών.
  • Έως 1.850 ευρώ για επιστροφές από περικοπές στις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων του πρώην ΝΑΤ.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφασή του, το υπουργείο Εργασίας ερμήνευσε κατά το δοκούν την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιούλιου.  Έτσι επέλεξε να επιστρέψει αναδρομικά ποσά, μόνο για περικοπές που είχαν πραγματοποιηθεί στις  κύριες συντάξεις, αφήνοντας εκτός διαδικασίας ανάλογες περικοπές που είχαν γίνει σε επικουρικές και στα δώρα των συνταξιούχων.

Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν, αντί για 3,9 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση (που το ίδιο το υπουργείο Εργασίας είχε κάνει) για  την επιστροφή αναδρομικών, να δοθούν τελικά στους δικαιούχους, μόλις 1,4 δισ. ευρώ, συνολικά! Τώρα οι συνταξιούχοι, με την πρωτοβουλία του ΕΝΔΙΣΥ, διεκδικούν και τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ και όχι μόνο: Η διαδικασία υποβολής αγωγών για το σύνολο του ποσού που περικόπηκε από το 2012 και μετά,  συνεχίζεται κανονικά. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται σε επιστροφή ποσών μόνο κατά το επίμαχο 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016), ενώ οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά για το σύνολο της περιόδου που έχει ως αφετηρία το 2012 και φτάνει έως και το τέλος του 2018. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι οι αποφάσεις που εκδίδουν τώρα τα αρμόδια δικαστήρια για επιστροφές αναδρομικών αφορούν το σύνολο της ανωτέρω περιόδου και περιλαμβάνουν όλες τις περικοπές σε κύριες, επικουρικές συντάξεις, αλλά και δώρα!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ