Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
18.4 C
Athens

Αναστολές συμβάσεων εργασίας: Οι τελικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και πληρωμών για Οκτώβριο και Νοέμβριο

Διαφορετικές θα είναι οι ημερομηνίες, τόσο για την υποβολή αιτήσεων, όσο και για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανά περίπτωση. Στο υπουργείο Εργασίας, έχουν έτοιμο τον προγραμματισμό για τις αιτήσεις που αφορούν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Το endisy.gr σας παρουσιάζει αναλυτικό οδηγό με το πλήρες χρονοδιάγραμμα αιτήσεων και πληρωμών.

Πιο αναλυτικά ισχύουν τα εξής:

Πληρωμές Οκτωβρίου

Έως χθες, 15 Νοεμβρίου, έπρεπε να έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση για αναστολές συμβάσεων και ορθές επαναλήψεις οι ακόλουθες κατηγορίες:

  • Πληττόμενοι κλάδοι (τουρισμός – μεταφορές – πολιτισμός – αθλητισμός – εστίαση) για όλη την επικράτεια.
  • Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που προέρχονται από την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης (κλειστές – πληττόμενες από 23 Οκτωβρίου 2020).
  • Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που προέρχονται από τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης – Σερρών – Λάρισας – Ιωαννίνων – Ροδόπης (κλειστές – πληττόμενες 30-31 Οκτωβρίου 2020)
  • Ειδική περίπτωση αναστολών συμβάσεων εργασίας λόγω «Ιανού»
  • Ειδική περίπτωση αναστολών συμβάσεων εργασίας ευπαθών ομάδων εργαζομένων.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τις μονομερείς δηλώσεις εργαζομένων:

*Εάν πρόκειται για εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης (ξενοδοχοϋπάλληλοι – οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, που πρόκειται να λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού μόνο για τον Οκτώβριο (534 ευρώ), οι υποβολές αιτήσεων πραγματοποιούνται 11-25 Νοεμβρίου. Οι πληρωμές των εργαζομένων θα γίνουν σε τρεις φάσεις, στις 19 & 26 Νοεμβρίου και στις 3 Δεκεμβρίου.

* Εάν πρόκειται για υπόλοιπα μονομερών δηλώσεων τουρισμού προς πληρωμή για τους προηγούμενους μήνες για τις καθυστερημένες υποβολές (Ιούνιο – Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο) 534 ευρώ, η υποβολή των αιτήσεων γίνεται πάλι 11-25 Νοεμβρίου. Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν στις 19 Νοεμβρίου.

* Οι καλλιτέχνες, οι ξεναγοί και οι τουριστικοί συνοδοί, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν δύο αιτήσεις συγχρόνως, μία για τον Σεπτέμβριο και μία για τον Οκτώβριο (1.068 ευρώ), μπορούν να το πράξουν ήδη από τις 4 Νοεμβρίου. Η σχετική πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή. Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις, 19&26 Νοεμβρίου, καθώς και 3 Δεκεμβρίου.

* Η ειδική κατηγορία καλλιτεχνών, δηλαδή όσοι δικαιούχοι διασταυρώνονται:

Α) Να μην έχουν λάβει από άλλη κατηγορία της ίδιας ΚΥΑ τα 800 ευρώ.

Β) Να μην έχουν λάβει τα 600 ευρώ των επιστημόνων.

Γ) Να μην έχουν λάβει τα 800 ευρώ της ΑΑΔΕ.

Αυτοί οι καλλιτέχνες μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση από τις 4 Νοεμβρίου και μετά, με την ειδική πλατφόρμα να παραμένει ανοιχτή. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού γι’ αυτές τις περιπτώσεις έχει προγραμματιστεί για τις 3 Δεκεμβρίου.

*Οι απολυμένοι λόγω «Ιανού»: Η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων δεν έχει οριστεί ακόμα. Κάτι τέτοιο θα γίνει άμεσα όταν παραμετροποιηθεί το σύστημα. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Εργασίας προγραμματίζει  να καταβάλλει τις πληρωμές και για τους δικαιούχους που θα προκύψουν από αυτή την αιτία, στις 3 Δεκεμβρίου.

Πληρωμές Νοεμβρίου

  • Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι από κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής βάσει ΚΑΔ, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν δήλωση αναστολών εργασίας και ορθές επαναλήψεις μηνός Νοεμβρίου, από 15-24 Νοεμβρίου. Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν στις 27 Νοεμβρίου.
  • Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι από πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ μπορούν να υποβάλλουν αντίστοιχες αιτήσεις, από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Η πληρωμή προγραμματίζεται να γίνει στις 11 Δεκεμβρίου.
  • Για την ειδική περίπτωση αναστολών συμβάσεων εργασίας λόγω «Ιανού» η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 7 Δεκεμβρίου. Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου.
  • Για την ειδική περίπτωση αναστολών συμβάσεων εργασίας ευπαθών ομάδων εργαζομένων, οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται 1-7 Δεκεμβρίου. Η πληρωμή θα γίνει στις 11 Δεκεμβρίου.

 

Το υπουργείο Εργασίας υπενθυμίζει ότι υποβάλλεται σχετική δήλωση από τον εργαζόμενο στο σύστημα Εργάνη, μόνο στην περίπτωση που τίθεται η σύμβασή του για πρώτη φορά σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη.

 

Μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

 

Οι υποβολές αιτήσεων για τη β’ φάση του μηνός Οκτωβρίου θα μπορούν να γίνονται έως τις 24 Νοεμβρίου. Οι σχετικές πληρωμές προς τους δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν στις 30 Νοεμβρίου.

 

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι αναστολές εργαζομένων του μήνα  Νοεμβρίου (συμπεριλαμβανομένου Ιανού και ευπαθείς) θα πληρωθούν με 800 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ