«Στα κάγκελα» βγήκαν οι συνδικαλιστές κατά του «νόμου Χατζηδάκη», μετά την απόφαση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ να καταθέσει αγωγή σε βάρος των Σωματείων Εργαζομένων σε ΜΕΤΡΟ και ΤΡΑΜ. Αιτία γι’ αυτή την πρωτοβουλία, ήταν η πραγματοποίηση τρίωρης στάσης εργασίας το πρωί της Τρίτης, λόγω της εκδίκασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, της προσφυγής που είχε υποβάλλει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ενάντια στον συγκεκριμένο νόμο (ν. 4808/21). Η προσφυγή αφορούσε ειδικά το ηλεκτρονικό μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΓΕΜΗΣΟΕ).
Η ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ, το ΠΑΜΕ, αλλά και η ΑΔΕΔΥ, τάχθηκαν στο πλευρό των συνδικαλιστών για τους οποίους η ΣΤΑΣΥ ζητάει να τους επιβληθεί φυλάκιση 6 μηνών και πρόστιμο 1.500 ευρώ στον καθένα. Υπενθυμίζεται ότι σε ΜΕΤΡΟ και ΤΡΑΜ υπάρχουν 8 σωματεία και όλοι οι συνδικαλιστές, λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας, βρίσκονται κατηγορούμενοι.
Η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» αυτή την ενέργεια, θεωρώντας ότι «ποινικοποιεί τους αγώνες των εργαζομένων και φανερώνει ότι η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ λειτουργεί δυστυχώς ως «βασιλικότερη του βασιλέως» και δεν διστάζει να αξιοποιεί το Νόμο 4808/2021 την ίδια ημέρα συζήτησης της προσφυγής εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων στο ΣτΕ κατά του νόμου αυτού». Η Συνομοσπονδία προσθέτει ότι «η αξίωση της Διοίκησης τής ΣΤΑΣΥ είναι τουλάχιστον προκλητική. Ζητά φυλάκιση και χρήματα από συνδικαλιστές, επειδή διεκδικούν τα δικαιώματα των εργαζομένων που εκπροσωπούν».
Το ΕΚΑ, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι, «κανείς εργαζόμενος δεν είναι μόνος και δεν τρομοκρατείται μέσω του εκφοβισμού. Θα είμαστε απέναντι σε κάθε απόπειρα ποινικοποίησης του δικαιώματος στην απεργία και τον συνδικαλισμό».
Το ΠΑΜΕ από την πλευρά του, κάνει λόγο για «τρομοκρατία και απειλές» εκ μέρους της κυβέρνησης και του υπουργείου Μεταφορών σε βάρος των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι «όχι μόνο να εφαρμόσει το αντεργατικό έκτρωμα που έκαναν πολλές φορές κουρελόχαρτο οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, στο λιμάνι και αλλού, αλλά να τους εμποδίσει να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.»
H Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους και δηλώνει πως «κανείς δεν είναι μόνος και δεν τρομοκρατείται μέσω του εκφοβισμού. Θα είμαστε απέναντι σε κάθε απόπειρα ποινικοποίησης του δικαιώματος στην απεργία και τον συνδικαλισμό. Θα είμαστε μαζί σε κάθε προσπάθεια να μείνει ο νόμος Χατζηδάκη στα χαρτιά».