Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.5 C
Athens

Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας: Με φόντο νέα αύξηση στους μισθούς

Με στόχο να αυξηθούν και άλλο οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, προτίθεται να προσέλθει η ΓΣΕΕ στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν με τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η έναρξη της διαδικασίας έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 13 Μαΐου, με το προεδρείο της Συνομοσπονδίας να συναντάται με τους εκπροσώπους των ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, και ΣΒΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προταθεί κάποιας μορφής φόρμουλα, ώστε να υπάρξει πρόσθετη αύξηση στις κατώτατες αποδοχές, που από την 1η Μαΐου βρίσκονται στα 714 ευρώ. Άλλωστε, η ΓΣΕΕ είχε ταχθεί εξαρχής υπέρ της αύξησης στα επίπεδα των 751 ευρώ.

Πρόκειται για μια πάγια διαδικασία διαπραγμάτευσης που εκκινεί κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, αφού αν δεν δοθεί η τρίμηνη παράταση της μετενέργειας, τότε λήγει η σύμβαση στα τέλη του τρέχοντος μήνα. Μόνο που φέτος, ίσως να έχει περισσότερο πρακτικό ενδιαφέρον.

Βασικό πεδίο διατήρησης στην ΕΓΣΣΕ είναι το επίδομα γάμου (10% επί του μισθού). Πρόκειται για το μοναδικό οικονομικό τμήμα της Σύμβασης που είθισται να παραμένει ανέγγιχτο εδώ και μία δεκαετία, αφού από το 2012 και μετά, ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης. Υπενθυμίζεται ότι οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, καθορίζονται με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας και όχι μετά από διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΓΣΣΕ αποτελεί ένα βασικό μοχλό για την λειτουργία του ιδιωτικού τομέα, αφού ρυθμίζονται εκεί και μια σειρά από άλλες παράμετροι που σχετίζονται με τα ωράρια, τις υπερωρίες, αλλά και τις συνθήκες εργασίας.

Ασφαλώς οι κοινωνικοί εταίροι επιμένουν κάθε χρόνο να ζητούν να επιστρέψει σε αυτούς το σκέλος του καθορισμού των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά ακόμα κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να συμβεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ