Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
29.1 C
Athens

Εξώδικο κατά του e-ΕΦΚΑ για άλλες 38 περιπτώσεις με κραυγαλέα λάθη που αφορούν τον επανυπολογισμό των συντάξεων κατέθεσε το ΕΝΔΙΣΥ [ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ]

Αθήνα 12 Μαϊου 2022

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Εξώδικο κατά του e-ΕΦΚΑ για άλλες 38 περιπτώσεις με κραυγαλέα λάθη που αφορούν τον επανυπολογισμό των συντάξεων κατέθεσε το ΕΝΔΙΣΥ

 

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων τείνει να εξελιχθεί σε γάγγραινα για τον e-ΕΦΚΑ. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, με αίσθημα ευθύνης προς τα μέλη του, απέστειλε στον e-ΕΦΚΑ, άλλες 38 περιπτώσεις με κραυγαλέα λάθη, που ζητούν διόρθωση.  Η νέα Εξώδικη Δήλωση για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις κατατέθηκε στις 10/5/2022 και με αριθμό 1212.

Υπενθυμίζουμε ότι μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο επαναλήφθηκε η ίδια διαδικασία με 12 περιπτώσεις, που όμως ο e-ΕΦΚΑ δεν έχει τολμήσει να απαντήσει ακόμα…

Και έπεται συνέχεια με νέα Μηνυτήρια Αναφορά σε περίπτωση που ο e-ΕΦΚΑ δεν θα διορθώσει τις συντάξεις των 38 καθώς και των 12 από προηγούμενη Εξώδικη Δήλωση, περιπτώσεων.

Επίσης ενημερώνουμε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία μετά τις μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα που κατέθεσε το ΕΝΔΙΣΥ και μετά από κλήτευση, δόθηκαν οι απαιτούμενες εξηγήσεις στον 5ο Πταισματοδίκη, 6ο Πταισματοδίκη καθώς και στον 8ο Πταισματοδίκη Αθηνών εκ μέρους του ΕΝΔΙΣΥ αλλά και εκ μέρους του e-ΕΦΚΑ και αφορούν αντίστοιχα λάθος επανυπολογισμό, λάθος επανυπολογισμό στην παράλληλη πριν από το 2016, καθώς και για την παράλληλη σύνταξη για την προσαύξηση της παράλληλης στην κύρια σύνταξη η οποία έως και σήμερα δεν έχει δοθεί .

Βέβαια το ΕΝΔΙΣΥ έχει στην διάθεσή του, την απάντηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Φορέα, από το πρώτο Εξώδικο. Τότε, οι «διαρροές» από τον e-ΕΦΚΑ έκαναν λόγο για… μεμονωμένες περιπτώσεις. Τώρα, τι έχουν να πουν;

Το ΕΝΔΙΣΥ απαιτεί να δοθούν έγγραφες απαντήσεις για όλες τις περιπτώσεις με τα λάθη που εντοπίστηκαν. Ζητάει επίσης, «εδώ και τώρα» να διορθωθούν και να αποδοθούν οι νέες, αυξημένες συντάξεις στους δικαιούχους, καθώς και τα αναδρομικά ποσά που οφείλονται από 1/1/2019 και μετά, καθώς και από το 2016 αντίστοιχα.

Αναλάβετε την ευθύνη για τα λάθη σας και διορθώστε τα!

Επιτέλους, είναι ζήτημα ήθους και αξιοπρέπειας του φορέα και των εργαζομένων σε αυτόν. Να πάψουν τα πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των συνταξιούχων.

Το ΕΝΔΙΣΥ, από την πρώτη στιγμή,  έχει εξηγήσει σε όλους τους τόνους τις αιτίες των λαθών που έχουν γίνει στον επανυπολογισμό των συντάξεων. «Λάθη» που αφορούν πάνω από 600.000 συνταξιούχους. Επαναλαμβάνουμε:

Ο επανυπολογισμός του 2019 δυστυχώς έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε ηλεκτρονικά τότε ο e-ΕΦΚΑ και όχι με τα πραγματικά στοιχεία που είχε ο κάθε φάκελος χωριστά, με αποτέλεσμα:

Α) Δεν έχουν υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20%.

Β) Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.

Γ) Παράλληλη ασφάλιση. Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου στον επανυπολογισμό του 2019 (ν. 4387/2016, νόμος Κατρούγκαλου).

Δ) Συντάξεις χηρείας (δεν έχει επανυπολογιστεί σε πολλές περιπτώσεις στη μεταβίβαση χηρείας).

Ε) Βαρέα ένσημα στις συντάξεις αναπηρίας.

Η ευθύνη βαραίνει την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους υπουργούς Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και Κωστή Χατζηδάκη.

Οι συνταξιούχοι ζητάμε δικαίωση και θα την πετύχουμε. Είτε με την σύμφωνη γνώμη του κ. Μητσοτάκη είτε όχι…

 

 ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


Ο Πρόεδρος                                               Η Γ. Γραμματέας

Ν. Χατζόπουλος                                           Π. Μουρίκη

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ