Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

Έρχονται οι υπουργικές αποφάσεις για τα αναδρομικά – Τι θα γίνει με τους κληρονόμους

Η υπογραφή του Γιάννη Βρούτση, θα μπει σήμερα, εκτός απροόπτου, σε δύο υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες καθορίζεται το πλαίσιο, που θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των αναδρομικών για τους περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους. Θα ρυθμιστεί δηλαδή πώς και ποιους χρόνους θα μοιραστεί το κονδύλι του 1,4 δισ. ευρώ που πρόκειται να εκταμιεύσει η κυβέρνηση γι’ αυτό τον σκοπό.

Όπως έχει ήδη προγραμματιστεί από τον e-ΕΦΚΑ και έχει ανακοινωθεί από τον υπουργό Εργασίας, από το βήμα της Βουλής, τα αναδρομικά θα δοθούν μαζί με τις συντάξεις του μηνός Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι, ανάλογα με τον ΑΜΚΑ του κάθε συνταξιούχου, αλλά και το φορέα από τον οποίο προέρχεται, θα λάβει τα ποσά που δικαιούται το διάστημα 23-30 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την επίμαχη πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας, τα αναδρομικά ποσά που θα χορηγηθούν δεν συμψηφίζονται με τυχόν βεβαιωμένες οφειλές των συνταξιούχων. Επίσης, είναι ανεκχώρητα, είναι ακατάσχετα και δεν θα γίνει γι’ αυτά παρακράτηση φόρου. Απλώς πρόκειται να φορολογηθούν στη συνέχεια ως εισόδημα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι, για περικοπές μόνο στις κύριες συντάξεις και μόνο για το 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016), θα κυμαίνονται από 550 έως και πάνω από 7.000 ευρώ. Η τελευταία περίπτωση αφορά συνταξιούχους με δύο κύριες συντάξεις, οι οποίοι λάμβαναν, προ περικοπών, άνω των 3.000 ευρώ για κάθε μία εξ αυτών. Άρα πρόκειται για πολύ περιορισμένες περιπτώσεις.

Επισημαίνεται ότι ειδικά για τους κληρονόμους, αποφασίστηκε ότι, σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, για να λάβουν με τη σειρά τους, τα αναδρομικά που τους ανήκουν. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι να έχουν προβεί σε αποδοχή κληρονομιάς.

Ας δούμε τώρα πιο αναλυτικά, τις ημερομηνίες καταβολής των αναδρομικών:

  • Παρασκευή 23 Οκτωβρίου: Θα καταβληθούν οι συντάξεις στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.
  • Δευτέρα 26 Οκτωβρίου: Θα πιστωθούν οι συντάξεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων του ΙΚΑ με ΑΜΚΑ σε 0, 2, 4, 6 και 8.
  • Τρίτη 27 Οκτωβρίου: Θα καταβληθούν οι συντάξεις σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
  • Πέμπτη 29 Οκτωβρίου: Θα λάβουν την σύνταξη τους οι δικαιούχοι του Δημοσίου και του ΝΑΤ.

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου: Θα καταβληθούν οι συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ