Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Έλεγχοι ΣΕΠΕ σε επιχειρήσεις με Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας – Παραβάσεις και πρόστιμα που επιβλήθηκαν

Ελέγχους σε 17.339 εργαζόμενους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ με ψηφιακή κάρτα εργασίας, πραγματοποίησε η Επιθεώρηση Εργασίας επιβάλλοντας πρόστιμα 327.321 ευρώ σε 55 περιπτώσεις.

Οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν σε 650 «εξορμήσεις» των επιθεωρητών, ήταν οι εξής:

– Εργασία σε ημέρα ανάπαυσης.
– Μη καταβολή αμοιβής, πέρα του δηλωμένου ωραρίου.
– Μη υποβολή δήλωσης οργάνωσης χρόνου εργασίας.
– Μη υποβολή στοιχείων ψηφιακής κάρτας.
– Μη καταβολή προσαύξησης πρόσθετης εργασίας υπερεργασίας.
– Μη παραχώρηση ρεπό.

Μετά από την παρέμβαση των επιθεωρητών, σε 138 σημεία ελέγχου επήλθε συμμόρφωση και έγινε καταβολή πρόσθετης μισθοδοσίας σε 2.603 εργαζόμενους.

Η αξιοποίηση της ψηφιακής κάρτας, δίνει την ευκαιρία στην Επιθεώρηση Εργασίας να πραγματοποιεί ελέγχους και απομακρυσμένα. Πλέον, οι επιθεωρητές ελέγχουν μέσω του ΕΡΓΑΝΗ τις καταγραφές των χτυπημάτων έναρξης και λήξης του ωραρίου των εργαζομένων και μπορούν να διαπιστώνουν σε βάθος χρόνου πραγματοποιημένες υπερωρίες και στη συνέχεια να ελέγχουν την πληρωμή τους.

Στο παρελθόν, για να διαπιστωθεί υπερωριακή απασχόληση, έπρεπε να οργανωθούν τόσες επιτόπιες επισκέψεις όσες και οι ημέρες εργασίας, οι οποίες αποτελούσαν το αντικείμενο του ελέγχου. Για ένα μήνα έπρεπε να γίνουν 25 επιτόπιες επισκέψεις, πράγμα αδύνατο και μάλιστα σε περισσότερους εργασιακούς χώρους, αν η επιχείρηση διέθετε υποκαταστήματα. Ένας έλεγχος για την τήρηση του μηνιαίου ωραρίου με το εργαλείο του συστήματος της ψηφιακής κάρτας ισοδυναμεί σε ποιοτικό αποτέλεσμα ακόμα και με 25 ελέγχους των επιθεωρητών στο παρελθόν. Επιπλέον, είναι ευχερής και σε
βάθος χρόνου η διαπίστωση παραβάσεων πενθήμερης απασχόλησης και εβδομαδιαίας
ανάπαυσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ