Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Οι Θεσμοί γνώριζαν για τις συντάξεις χηρείας από το 2016! Η εγκύκλιος Τσακλόγλου εκθέτει την Κυβέρνηση

Οι Θεσμοί γνώριζαν ήδη από το 2016 για την εγκύκλιο που είχε εκδοθεί τότε και αφορούσε τη λήψη δεύτερης εθνικής σύνταξης. Είχαν αποδεχτεί τη διαδικασία, όπως όριζε τότε ο «νόμος Κατρούγκαλου» και είχαν θεωρήσει ότι αποδίδεται ορθά το περιεχόμενό του. Άρα, δεν υπήρχε κανένας λόγος, πεντέμισι χρόνια μετά, να έρθει η κυβέρνηση της ΝΔ και η νέα εγκύκλιος Τσακλόγλου για να αλλάξει τα δεδομένα και να προκαλέσει περικοπές στις συντάξεις χηρείας – αναπηρίας, καθώς και στις διπλές συντάξεις!

Η σχετική αποκάλυψη έγινε από την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και αποτελεί την πλέον τρανταχτή απόδειξη ότι η εγκύκλιος που δημοσιεύθηκε παραμονές Πρωτοχρονιάς εκθέτει ανεπανόρθωτα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Πόσο μάλλον όταν ο υφυπουργός Εργασίας, μετά την κοινωνική κατακραυγή, αναγκάστηκε σε μερική αναδίπλωση δηλώνοντας ότι η μείωση των συντάξεων χηρείας και αναπηρίας θα ισχύσει από εδώ και στο εξής. Όπως επισημαίνει η τομεάρχης Εργασίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνεται έτσι ότι «θα υπάρξουν μειώσεις, που μπορεί να φθάσουν και τα 268 ευρώ το μήνα, μείωση που ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε «δίκαια». Η μείωση αυτή αποτελεί βαρύτατο πλήγμα στους πιο αδύναμους συνταξιούχους, τις χήρες και τους αναπήρους, και είναι καθαρά επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη! Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εφαρμογή του νόμου 4387/2016, όπως ψευδώς ισχυρίζονται ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Τσακλόγλου, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα», επισημαίνει η κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η αρχική εγκύκλιος Πετρόπουλου εφαρμόστηκε από το 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα, δηλαδή και από την κυβέρνηση της ΝΔ επί δυόμιση χρόνια. Όπως εκτιμά η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, «την τροποποιεί τώρα η κυβέρνηση για να κάνει περικοπές. Μία προφανής εξήγηση είναι ότι από 1ης Ιανουαρίου φέτος ξεκινά η εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος του νόμου Χατζηδάκη, που παραδίδει την Επικουρική Ασφάλιση στα ιδιωτικά επενδυτικά συμφέροντα, προκαλώντας ταυτόχρονα ένα υπέρογκο, και αυξανόμενο στα επόμενα χρόνια, δημοσιονομικό κόστος. Πρώτη θυσία για την κάλυψη των δαπανών συγκρότησης και λειτουργίας του νέου Ταμείου/ΤΕΚΑ, καθώς και του δημοσιονομικού κενού, ήταν το κοινωνικό μέρισμα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Δεύτερη θυσία είναι οι συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Επιπλέον, από την εγκύκλιο Τσακλόγλου επηρεάζονται δυσμενώς και οι προ του 2016 συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν θα δουν ποτέ αυξήσεις στις συντάξεις τους, αφού μεγεθύνεται η λεγόμενη προσωπική διαφορά, καθώς και οι αγρότες που έχουν καταστεί συνταξιούχοι από το 2017 και μετά.»

Για άλλη μια φορά ζητείται από την κυβέρνηση να ακυρώσει άμεσα αυτή την εγκύκλιο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ