Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
19.9 C
Athens

Μαλλιά κουβάρια ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ: Οι σκληρές δηλώσεις Παναγόπουλου έφεραν αποχή από την απεργία της 17ης Απριλίου

Σε τροχιά διάσπασης βρίσκεται το συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς η ΑΔΕΔΥ  αποφάσισε στο Γενικό της Συμβούλιο κατά πλειοψηφία, να μην συμμετάσχει στη Γενική Απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ για τις 17 Απριλίου. Αφορμή στάθηκαν δηλώσεις του προέδρου της Συνομοσπονδίας, Γιάννη Παναγόπουλου, ο οποίος καταφέρθηκε ενάντια στην επιλογή της ΑΔΕΔΥ να πραγματοποιήσει απεργιακή κινητοποίηση στις 28 Φεβρουαρίου, στην επέτειο του ενός έτους από την τραγωδία στα Τέμπη. Ας σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη απεργία, η ΓΣΕΕ δεν συμμετείχε.

Η ΑΔΕΔΥ με επίσημη ανακοίνωση, καταγγέλλει τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο και χαρακτηρίζει «απαράδεκτες και προκλητικές» τις δηλώσεις που έκανε ο τελευταίος, σε σχέση με την απεργία της 28ης Φεβρουαρίου.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Παναγόπουλος, σε δηλώσεις που πραγματοποίησε από τη Θεσσαλονίκη, ισχυρίστηκε ότι «δεν ήταν σωστό να εμπλέκονται τα συνδικάτα σε ένα ζήτημα που αφορά μια εθνική τραγωδία. Δεν θα μπορούσαμε να χτίσουμε καριέρα και να ζητάμε αυξήσεις στους μισθούς πάνω στο έγκλημα των Τεμπών».

Η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για βαθιά προσβολή των εργαζομένων και των μελών «των συνδικάτων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που διαδήλωσαν εκείνη την μέρα, αλλά και όσους στηρίζουν τις οικογένειες των θυμάτων». Προσθέτει επίσης ότι τέτοιες δηλώσεις «πλήττουν βάναυσα την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, εξυπηρετώντας τα σχέδια της Κυβέρνησης και των εργοδοτών».

Η ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει ότι από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, έχει αποστείλει επιστολή στη ΓΣΕΕ «για συμπόρευση των δύο συνομοσπονδιών του δημοσίου και του  ιδιωτικού τομέα. Αντί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ να απαντήσει θετικά στην επιστολή της ΑΔΕΔΥ προέβη στις χθεσινές απαξιωτικές δηλώσεις και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει».

Η ΑΔΕΔΥ καλεί τη διοίκηση της ΓΣΕΕ να διαχωρίσει  τη θέση της και να καταδικάσει αυτές τις δηλώσεις του προέδρου της. Έτσι, θεωρεί ότι θα ανοίξει και πάλι ο δρόμος για τη συνεργασία των δύο κορυφαίων τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, που χαρακτηρίζει ως «απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία των αγώνων των εργαζομένων».

Ως αποτέλεσμα αυτής της πρωτοφανούς κόντρας σε κορυφαίο επίπεδο, ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές παρατάξεις, ήταν η  πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ και συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ (ΝΔ), ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ) και ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ), στην χθεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, να καταψηφίσουν την πρόταση για κάθοδο και συμμετοχή στην απεργία της 17ης Απριλίου.

Η πλέον χαρακτηριστική ατάκα, καταγράφηκε από τη ΔΑΣ, την παράταξη του ΚΚΕ, που μίλησε ανοιχτά για «ξεφτίλα»! «Όπως ξεφτιλίστηκε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στις 28 Φλεβάρη, έτσι θα καταγραφεί η ξεφτίλα της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ για τις 17 Απρίλη. Στο διαγωνισμό ξεφτίλας το σκορ ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ είναι 1-1,» ήταν το δεικτικό σχόλιο προς όλες τις κατευθύνσεις…

Παρά το γεγονός ότι τα αιτήματα για συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ειδικά σε υποστελεχωμένες υπηρεσίες, είναι ενιαία, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, κατά πλειοψηφία, επέλεξαν να μην συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση. Μοναδική εξαίρεση η παράταξη της ΔΑΣ (ΚΚΕ) που ζήτησε από τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες του Δημοσίου να λάβουν ξεχωριστές αποφάσεις, ώστε να συμμετάσχουν, έστω και αυτόνομα στην απεργία. Μάλιστα η ΔΑΣ επισημαίνει ότι σε μια περίοδο που η Κυβέρνηση βρίσκεται στριμωγμένη από τις διαδοχικές απεργιακές κινητοποιήσεις, οι υπόλοιπες παρατάξεις της ΑΔΕΔΥ, «της δίνουν το φιλί της ζωής».

Έτσι, το συνδικαλιστικό κίνημα εμφανίζεται βαθιά διαιρεμένο, καθώς δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, δεν επιλέγουν την από κοινού διεκδίκηση βασικών αιτημάτων των εργαζομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ