Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
18.4 C
Athens

Φορολογία: Ο «κόφτης» για τα αναδρομικά χιλιάδων συνταξιούχων – Παρέμβαση ΕΝΔΙΣΥ

Χαμηλότερα ποσά, ως αναδρομικά, από αυτά που ανέμεναν, έλαβαν οι περισσότεροι από τους 6.600 συνταξιούχους της πρώην Ολυμπιακής, στους οποίους ο ΕΦΚΑ διόρθωσε λάθος που είχε γίνει με τον επανυπολογισμό.

Το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) εντόπισε ότι έγινε παρακράτηση στους ανωτέρω δικαιούχους, λόγω υπερβολικής καταβολής φόρου εισοδήματος. Αιτία το γεγονός ότι τα αναδρομικά πιστώθηκαν στη φετινή χρονιά, παρά το γεγονός ότι οφείλονται από το 2019, με υπαιτιότητα του ΕΦΚΑ, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το Δίκτυο ζητάει από τη διοίκηση του Φορέα να προβεί στην απαραίτητη διόρθωση και τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους να επιμεριστούν τμηματικά ανά έτος οφειλής από το 2019 έως το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι τα αναδρομικά σε αυτή τη φάση, προέκυψαν λόγω λάθος που είχε γίνει στον επανυπολογισμό των συντάξεων, ο οποίος έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2019. Τότε, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα, παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις του ΕΝΔΙΣΥ, δεν είχαν συνυπολογίσει το πρόσθετο ασφάλιστρο που κατέβαλλαν ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων, κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου (εργαζόμενοι σε Ολυμπιακή Αεροπορία, ΗΛΠΑΠ, Τράπεζες, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Ασφαλιστικά Ταμεία, πρώην ΟΑΕΔ, ΕΟΦ και πρώην ΟΕΚ).

Μετά από 4,5 έτη, έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις, αλλά υπάρχουν αναδρομικά ποσά που πρέπει να καταβληθούν. Το Δίκτυο ζητάει τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους να εκκαθαριστούν ανά έτος χωριστά, με βάση τη φορολογική κλίμακα που ισχύει για κάθε συνταξιούχο, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά του. Έτσι, θα είναι μικρότερη η επιβάρυνση για χιλιάδες δικαιούχους και ταυτόχρονα «θα επιβληθεί η όποια φορολόγηση, με όρους δικαιοσύνης και όχι καταφανέστατης αδικίας», επισημαίνει το Δίκτυο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ