Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.5 C
Athens

Άθλιες συνθήκες εργασίας σε ξενοδοχεία – Επέκταση κλαδικών συμβάσεων σε Ρόδο και Ηράκλειο Κρήτης

Εν μέσω καταγγελιών για άθλιες συνθήκες εργασίας σε ξενοδοχεία της Ρόδου και του Ηράκλειου Κρήτης, το υπουργείο Εργασίας προέβη σε επέκταση των τοπικών κλαδικών συμβάσεων, αυξάνοντας τους μισθούς των εργαζομένων.

Οι καταγγελίες σχετίζονται τόσο με το είδος της εργασίας, όσο και με τη διατροφή των εργαζόμενων, ακόμα και με τα καταλύματα στα οποία θα χρησιμοποιούν τις ώρες που δεν δουλεύουν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπήρξαν εργαζόμενοι σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου της Κρήτης, που διαμαρτυρήθηκαν επειδή το γεύμα τους, περιλάμβανε επανειλημμένα μόνο ψωμί, τυρί και ελιές! Επίσης, σε άλλη περίπτωση, εντοπίστηκε ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, που επέβαλλε στις καμαριέρες να καθαρίζουν τα πλακάκια από τις άδειες πισίνες. Ακόμα, υπήρξε καταγγελία μέχρι και για καταλύματα εργαζομένων στην Χερσόνησο, τα οποία στερούνται βασικών στοιχείων διαβίωσης, όπως είναι το νερό. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), υποστηρίζει ότι είναι τέτοια η καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων και της εργατικής νομοθεσίας που «κινδυνεύει πλέον η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος». Είναι χαρακτηριστικό ότι παρατηρούνται φαινόμενα «εντατικοποίησης της δουλειάς με 12άωρα χωρίς ρεπό, ώστε να καλυφθούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί»…

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, αποδεχόμενος σχετική εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), κήρυξε ως γενικώς υποχρεωτικές τις δύο τοπικές – κλαδικές συμβάσεις, που πλέον θα πρέπει να εφαρμοστούν για το σύνολο των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Ρόδου και του νομού Ηρακλείου. Οι συμβάσεις έχουν ισχύ έως το 2025 και αφορούν μεταξύ άλλων αποδοχές, επιδόματα, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επεκτείνονται και ισχύουν για το σύνολο των επιχειρήσεων των οικείων κλάδων και όχι μόνο για εκείνες που υπέγραψαν τις Συμβάσεις.

ΣΣΕ Ρόδου

Η ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου προβλέπει ότι οι βασικοί μισθοί των τεσσάρων κατηγοριών εργαζομένων, οι οποίοι αυξήθηκαν ήδη από 1η/9/2022 κατά 9 %, θα αυξηθούν εκ νέου από 1ης Ιουνίου 2024 κατά επιπλέον 3% και από 1ης Ιουνίου 2025 κατά επιπλέον 1%.

Έτσι, οι βασικοί μισθοί διαμορφώνονται σήμερα, ανά κατηγορία εργαζομένων, από 913 έως 997 ευρώ, από 1.6.2024 από 941 έως 1.027 ευρώ και από 1.6.2025 από 950 έως 1.038 ευρώ. Στους βασικούς μισθούς προστίθενται κατά περίπτωση επιδόματα προϋπηρεσίας, εποχικής απασχόλησης, ανθυγιεινής εργασίας, στέγης – τροφής, γάμου και τουριστικής εκπαίδευσης.

Σε σχέση με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, οι δύο πλευρές (εργοδότες και εργαζόμενοι) συμφώνησαν δυνατότητα απασχόλησης έως και δύο ώρες επιπλέον ημερησίως υπό την προϋπόθεση ότι για διάστημα 12 εβδομάδων ο μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας δεν υπερβαίνει τις 40 ώρες. Ειδικά για τα εποχικά ξενοδοχεία, προβλέπεται ότι οι επιπλέον ώρες εργασίας  της περιόδου Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, θα αφαιρούνται από το ωράριο του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Έτσι, ο μέσος όρος όλης της περιόδου (από Ιούνιο έως Νοέμβριο) να μην υπερβαίνει τις 40 ώρες την εβδομάδα. Ορίζεται ρητά ότι η επιπλέον εργασία παρέχεται χωρίς πρόσθετη αμοιβή ενώ, αντίστοιχα, η μειωμένη απασχόληση δεν συνεπάγεται μείωση αποδοχών. Η υπαγωγή στο σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας γίνεται εφόσον συναινεί ο εργαζόμενος και με την προϋπόθεση ότι το ξενοδοχείο διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα παρουσίας του προσωπικού.

ΣΣΕ Ηρακλείου Κρήτης

Η ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου προβλέπει ότι οι βασικοί μισθοί των τεσσάρων κατηγοριών εργαζομένων, αυξάνονται από 1η/4/2023 κατά 7 % και  από 1ης Απριλίου 2024 κατά επιπλέον 5%.

Έτσι, οι βασικοί μισθοί διαμορφώνονται σήμερα, ανά κατηγορία εργαζομένων, από 848,51 έως 925,55 ευρώ και από 1.4.2024 από 890,94 έως 971,83 ευρώ. Στους βασικούς μισθούς προστίθενται κατά περίπτωση επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, τουριστικής εκπαίδευσης, εποχικής απασχόλησης, στολής, ανθυγιεινής εργασίας ενώ χορηγούνται με ειδικούς όρους, παροχές διατροφής, διαμονής και μεταφοράς από και προς τον τόπο εργασίας.

Η Σύμβαση περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για τον χρόνο εργασίας (π.χ. δυνατότητα 6ήμερης εργασίας με πρόσθετη αμοιβή σε περιόδους υψηλής πληρότητας, με απόφαση του εργοδότη), δυνατότητα διαμονής και διατροφής των εργαζομένων στο ξενοδοχείο, κ.α.

Και οι δύο συμβάσεις προβλέπουν επίσης ευνοϊκότερες, σε σχέση με τη νομοθεσία, διατάξεις σχετικές με την επαναπρόσληψη των εποχιακώς απασχολουμένων.

Σύμβαση στην εστίαση

Πρόβλημα όμως φαίνεται ότι υπάρχει και με τη σύμβαση στον κλάδο της εστίασης, που αφορά πάνω από 400.000 εργαζόμενους και λήγει σε λίγες μέρες. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών δεν έχουν προχωρήσει και, αν μέχρι τις 22 Μαΐου δεν επέλθει συμφωνία, ολοκληρώνεται και ο χρόνος μετενέργειας της σύμβασης. Έτσι, είναι ορατό το ενδεχόμενο η Σύμβαση να σταλεί στον ΟΜΕΔ, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της Διαιτησίας, ώστε να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ