Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
24.5 C
Athens

Φορολογικές δηλώσεις: Τι πρέπει να προσέξουν όσοι εισέπραξαν αναδρομικά από μισθούς και συντάξεις

Τα… χρωστούμενα από μισθούς ή από συντάξεις, αποτελούν φορολογικό βραχνά για τους δικαιούχους. Η ΑΑΔΕ πολύ συχνά καταφέρνει με διασταυρώσεις, να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα και να τα αφήνει στο Taxis μέχρι να ανακαλύψουν τις οφειλές οι υπόχρεοι.

Όσοι έλαβαν στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς αναδρομικά από μισθούς ή συντάξεις ή έχουν εισοδήματα αλλοδαπής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης. Την  περασμένη χρονιά πραγματοποιήθηκαν  διασταυρώσεις για μισθούς και συντάξεις και από 131.828 ενεργούς ΑΦΜ, διασταυρώθηκαν οι 117.092, δηλαδή το ποσοστό ταυτοποίησης ανήλθε σε 89%. Υποβλήθηκαν 4.109 φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 7,1 εκατ. ευρώ.

Ας δούμε, τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι γι’ αυτά τα «ειδικά» εισοδήματα:

  • Τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στα έτη που αφορούν. Οι τόκοι θα δηλωθούν στο έτος που εισπράχθηκαν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1.
  • Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης, π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 θα επιλέξετε ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018. Στη συνέχεια επιλέγετε Τροποποιητική Δήλωση και Δήλωση Αναδρομικών Ε1. Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά, υποβάλετε οριστικά τη δήλωση (εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2023). Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στα έτη που αφορούν.
  • Η επιλογή είναι ενεργή για όσους φορολογούμενους υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση για αναδρομικές αποδοχές από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής. Σε διαφορετική περίπτωση υποβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
  • Στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προσυμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσετε ή να τροποποιήσετε κάποιον άλλον κωδικό. Εάν επιθυμείτε να τροποποιήσετε άλλα στοιχεία της δήλωσής σας, πρέπει να υποβάλετε ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση.
  • Στους κωδικούς εισοδήματος αλλοδαπής προέλευσης του Ε1 ανοίγει υποπίνακας όπου επιλέγετε τη χώρα στην οποία αποκτήθηκε το εισόδημα και πεδίο στο οποίο συμπληρώνετε το αντίστοιχο ποσό. Αν το εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης αφορά σε διαφορετικές χώρες, τότε θα κάνετε διαφορετική εγγραφή για την κάθε χώρα. Για τη συμπλήρωση του φόρου αλλοδαπής, επίσης ανοίγει υποπίνακας προκειμένου να επιλέξετε την προέλευση και πεδίο για να καταχωρίσετε τον φόρο. Όσον αφορά την προέλευση υπάρχουν δύο επιλογές:
  1. Χώρα με Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολόγησης, που προβλέπεται μέθοδος πίστωσης. Σε αυτή την περίπτωση συμπληρώνεται ο φόρος από τις χώρες που ορίζονται στο παράρτημα της Ε.2147/2019.
  • Λοιπές περιπτώσεις, συμπληρώνεται ο φόρος από τις υπόλοιπες χώρες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ