Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
22.2 C
Athens

Άδεια ειδικού σκοπού: Η λύση για εργαζόμενους-γονείς με παιδιά στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό!

Επανέρχεται στο προσκήνιο η άδεια ειδικού σκοπού. Από την στιγμή μάλιστα, που έβαλαν «λουκέτο» νηπιαγωγεία και δημοτικά, ελέω πανδημίας, η συγκεκριμένη λύση μοιάζει με… μονόδρομος για χιλιάδες εργαζόμενους γονείς!

Όσο και αν το υπουργείο Εργασίας, προκρίνει αρχικά τη λύση της τηλεργασίας, όπου αυτό δεν θα είναι εφικτό, επανέρχεται στο προσκήνιο η συγκεκριμένη άδεια.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια ήδη γνωστή διαδικασία, αφού εφαρμόστηκε για πρώτη φορά την περασμένη Άνοιξη κατά το α’ κύμα της πανδημίας. Ουσιαστικά χορηγείται από τον εργοδότη, αλλά έχει τη συμμετοχή του κράτους, καθώς και του ίδιου του… εργαζόμενου.

Πιο συγκεκριμένα σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, ορίζονται τα εξής:

  • Για κάθε τέσσερις μέρες άδειας, οι μισές, δηλαδή οι δύο χορηγούνται από τον εργοδότη με αποδοχές. Η τρίτη ημέρα επιδοτείται από το κράτος και η τέταρτη προσφέρεται από τον ίδιο τον εργαζόμενο, αφού αφαιρείται από την κανονική του άδεια.
  • Το δικαίωμα στην άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να «μεταφέρεται» από τον ένα γονέα στον άλλο. Απαραίτητη προϋπόθεση να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στον εργοδότη τους.
  • Στην περίπτωση που ο ένας εκ των δύο γονέων είναι μισθωτός και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, τότε η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται μόνο στον μισθωτό γονέα-εργαζόμενο.
  • Η άδεια ειδικού σκοπού δεν χορηγείται εάν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας. Εξαίρεση υπάρχει μόνο εάν ο άλλος γονέας, που δεν εργάζεται, είναι άτομο με αναπηρία, νοσηλεύεται ή νοσεί από κορονοϊό.
  • Οι εργαζόμενοι, που έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το τρέχον έτος, μπορούν να δηλώσουν, ως τέταρτη ημέρα οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια διαθέτουν. Τέτοιες είναι η άδεια για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης των παιδιών, η άδεια λόγω ασθένειας τέκνου και, ως έσχατη λύση, είναι και η άδεια άνευ αποδοχών.
  • Η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να χορηγείται για το σύνολο της περιόδου, κατά την οποία βρίσκεται σε ισχύ το μέτρο της αναστολής λειτουργίας των σχολείων.
  • Η ίδια άδεια χορηγείται και για περιπτώσεις όπου το παιδί μπαίνει σε κατ’ οίκο περιορισμό, εάν στο σχολείο όπου φοιτά διαπιστωθεί κρούσμα κορονοϊού, ή σε ένα τμήμα του σχολείου. Στην περίπτωση αυτή όμως το σχολείο υποχρεώνεται να χορηγεί βεβαίωση στο γονέα, ώστε να την προσκομίσει στον εργοδότη του.
  • Στην περίπτωση που ο γονέας δεν μπορεί να λάβει άδεια ειδικού σκοπού, αλλά αναγκαστεί να απουσιάσει από την εργασία του, τότε μετά τη λήξη του κατ’ οίκον περιορισμού του παιδιού, επιστρέφει στην εργασία του και αναπληρώνει τις ώρες που απώλεσε. Η αναπλήρωση γίνεται μία ώρα ημερησίως μέχρι να συμπληρωθούν οι μισές από τις «χαμένες» ώρες. Σε κάθε περίπτωση, ο εργοδότης καταβάλλει το σύνολο των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ