Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.1 C
Athens

Υπ. Εργασίας: Προγραμματισμός για Χριστουγεννιάτικο «δώρο» με αυξήσεις και αναδρομικά σε 190.000 συνταξιούχους!

Πριν από τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων, τον Δεκέμβριο, πιθανότατα μαζί με την καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου, προγραμματίζει το υπουργείο Εργασίας να ενσωματώσει τις αυξήσεις και τα αναδρομικά, σε περίπου 190.000 συνταξιούχους! Πρόκειται για αυξήσεις που προκύπτουν από τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία θεσμοθετήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2019. Έστω και με… 16 μήνες καθυστέρηση, θα ενσωματωθούν αυτές οι αυξήσεις στις συντάξεις των δικαιούχων και θα δοθούν και τα αναδρομικά που τους οφείλονται για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για δικαιούχους, οι οποίοι βγήκαν στη σύνταξη μετά τη 13η Μαΐου 2016, δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος του προηγούμενου νόμου για το Ασφαλιστικό, που έμεινε γνωστός και ως «νόμος Κατρούγκαλου». Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να τύχουν αύξησης είναι οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας, να συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Πρέπει να επισημανθεί ότι οι αυξήσεις έχουν αναδρομική ισχύ, καθώς ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος ενεργοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι δικαιούχοι αυξήσεων θα λάβουν μαζί και τα αναδρομικά που τους οφείλονται, από την καθυστέρηση να ενσωματωθούν οι διατάξεις του νέου νόμου κατά 16 μήνες! Συνολικά, το υπουργείο Εργασίας προγραμματίζει να εκταμιεύσει ένα κονδύλι της τάξης των 350 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις αυξήσεις που θα δοθούν, αλλά και τα αναδρομικά στους ανωτέρω «τυχερούς» συνταξιούχους, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν έναν Πρωτοχρονιάτικο μποναμά, αρκετών χιλιάδων ευρώ, ανά περίπτωση.

Εκτιμάται ότι στη χαμηλότερη βαθμίδα των αυξήσεων και των αναδρομικών, οι δικαιούχοι θα λάβουν ένα ποσό στα επίπεδα των 1.100 ευρώ. Όμως θα υπάρξουν και ορισμένες, πολύ περιορισμένες ειδικές περιπτώσεις, που οι δικαιούχοι θα λάβουν ένα ποσό που μπορεί να υπερβεί και τα 6.700 ευρώ…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ