Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
25.8 C
Athens

Ψηφιακά ΚΕΠΑ: Στήριξη σε 130.000 ΑμεΑ από την αρχή του έτους

Στα 130.000 ανήλθαν τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τα οποία εξυπηρετήθηκαν μέσω της πλατφόρμας των Ψηφιακών ΚΕΠΑ κατά το τρέχον έτος. Αν μάλιστα, προστεθούν και όσα ΑμεΑ έκαναν χρήση της νέας διαδικασίας από τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν τέθηκαν σε λειτουργία τα Ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, τότε υπολογίζεται από τον ΕΦΚΑ ότι ανέρχονται σε περίπου 300.000 οι ωφελούμενοι έως τώρα. Εφεξής, εκτός της ιατρικής εξέτασης από τα ΚΕΠΑ, όλα τα υπόλοιπα βήματα της διαδικασίας πιστοποίησης, γίνονται ηλεκτρονικά.

Με την χρήση των ψηφιακών ΚΕΠΑ, καταργήθηκαν χιλιάδες απευθείας επισκέψεις, με παράλληλη διασφάλιση της βέλτιστης προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ασθενών.

Ήδη έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία και να διευκολυνθεί η καθημερινότητά τους.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Η θέσπιση κανονισμού λειτουργίας των ΚΕΠΑ, σύμφωνα με τον οποίο άτομα με μη αναστρέψιμες παθήσεις (π.χ. ακρωτηριασμένοι) θα λαμβάνουν τα προβλεπόμενα επιδόματα και παροχές χωρίς υποχρέωση επανεξέτασης.
  • Η δημιουργία της ενιαίας ιατρικής γνωμάτευσης για την αναπηρία, η οποία ισχύει για όλες τις επιμέρους παροχές της Πολιτείας σε ευάλωτους πολίτες.
  • Η αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων των ΚΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, προκειμένου οι εξετάσεις των υγειονομικών επιτροπών να γίνονται μέσα σε αξιοπρεπείς και εύκολα προσβάσιμους χώρους για τα άτομα με αναπηρία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ