Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
23.1 C
Athens

ΤΕΚΑ: Παράταση για την ένταξη εργαζομένων έως 35 ετών – Ξεπέρασαν τους 293.000 οι ασφαλισμένοι στο Ταμείο

Παράταση για άλλο ένα έτος, έως το τέλος του 2024, πρόκειται να δώσει η διοίκηση του ΤΕΚΑ, στο  δικαίωμα που έχουν οι ασφαλισμένοι – εργαζόμενοι έως 35 ετών, προαιρετικά, να επιλέξουν να ασφαλιστούν στο Ταμείο.

Η σχετική διαδικασία θα περιγράφεται αναλυτικά σε ειδική διάταξη, που αναμένεται να ενσωματωθεί στο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο που στις αρχές Νοεμβρίου, προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή, προς ψήφιση. Ήδη πάντως, η πορεία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, που συμπληρώνει στο τέλος του 2023, δύο χρόνια λειτουργίας, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ικανοποιητική. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί στο ΤΕΚΑ υπερβαίνουν τις 293.000 και το κεφάλαιο που έχει συσσωρευτεί, αντίστοιχα, από τις μηνιαίες καταβολές των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών, έχει ξεπεράσει τα 81 εκατ. ευρώ. Όμως δεν είναι ανάλογη και η πορεία των ασφαλισμένων που εθελοντικά επιλέγουν το νεοσύστατο Ταμείο για την ασφάλισή τους και άρα, για τη μελλοντική τους επικουρική σύνταξη.

Τα στοιχεία του ΤΕΚΑ δείχνουν ότι από το σύνολο των ασφαλισμένων – νέων έως 35 ετών, που έχουν ενταχθεί σε αυτό, μόλις 1.330 ακολούθησαν την προαιρετική διαδικασία και επέλεξαν να αποκτήσουν ασφαλιστικό «κουμπαρά». Μάλιστα εξ αυτών, η συντριπτική πλειονότητα (1.250 ασφαλισμένοι) είναι μισθωτοί και οι υπόλοιποι είναι μη μισθωτοί.

Αρμόδια στελέχη της Κοινωνικής Ασφάλισης, δικαιολογούν αυτή τη χαμηλή συμμετοχή εντός του τρέχοντος έτους, εξαιτίας των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων (δύο βουλευτικές εκλογές και δύο αυτοδιοικητικές). Βάσει  Συντάγματος, τις εκλογικές περιόδους δεν επιτρέπεται  να γίνονται  διαφημιστικές προβολές. Έτσι, το εθελοντικό μοντέλο ασφάλισης των νέων σε ηλικία ασφαλισμένων,  δεν προβλήθηκε όσο θα ήθελε η διοίκηση του ΤΕΚΑ. Τώρα, με την παράταση που πρόκειται να δοθεί, εκτιμάται ότι θα γίνει καλύτερη επικοινωνιακή προβολή της διαδικασίας, άρα είναι πιθανό να προκύψει καλύτερο αποτέλεσμα, σε σχέση με το φετινό.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα διάταξη, δεν θα αλλάζει τους βασικούς κανόνες που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί. Έτσι, θα παραμείνει το δικαίωμα που έχουν να υποβάλλουν αίτηση στην σχετική πλατφόρμα του ΤΕΚΑ (be.teka.gov.gr), όσοι έχουν ηλικία έως 35 ετών (γεννημένοι από 1/1/1987 και μετά για φέτος και από 1/1/1988 με το νέο έτος).

Η διάταξη αφορά ειδικά τις εξής κατηγορίες εργαζομένων:

  • Όσοι ασκούν επάγγελμα που υπάγεται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ (πχ αγρότες, εργαζόμενοι σε συνεταιρισμό).
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που ασφαλίζονται για κύρια σύνταξη στον πρώην ΟΑΕΕ. Προϋπόθεση να μην υπάγονται σε άλλο ασφαλιστικό φορέα και να έχουν ηλικία κάτω των 60 ετών. Ανάλογο δικαίωμα, αλλά και αντίστοιχες προϋποθέσεις υπαγωγής, ισχύουν και για όσους είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και είναι ασφαλισμένοι στο πρώην ΕΤΕΑΜ.
  • Όσοι είναι ασφαλισμένοι στον Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων. Προϋπόθεση να μην έχουν υπερβεί το 60ο έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν υπαχθεί σε άλλο ασφαλιστικό φορέα.
  • Οι υγειονομικοί που εργάζονται ως αυτοαπασχολούμενοι.
  • Όσοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση άλλων φορέων επικούρησης.

Όλοι όσοι επιλέξουν το ΤΕΚΑ, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα βγουν εκτός ΕΦΚΑ, ως προς το σκέλος της επικουρικής ασφάλισης. Ταυτόχρονα, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να ενημερώσουν και τον εργοδότη τους, σχετικά με αυτή την πρωτοβουλία, εάν εργάζονται ως μισθωτοί. Οι μη μισθωτοί, αφού υποβάλλουν την σχετική αίτηση και εγκριθεί η ένταξή τους στο Ταμείο, θα λαμβάνουν εφεξής ειδικό ειδοποιητήριο, στο οποίο θα αναγράφονται οι εισφορές που θα πρέπει να καταβάλλουν, υπέρ ΤΕΚΑ, σε μηνιαία βάση. Υπενθυμίζεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές για την επικουρική ασφάλιση των μισθωτών, παραμένουν ίδιες και για το  ΤΕΚΑ, δηλαδή 6% επί των μικτών αποδοχών, που επιμερίζονται κατά το ήμισυ, 3% στον εργαζόμενο και άλλο 3% στον εργοδότη. Για τους μη μισθωτούς οι εισφορές προκύπτουν από την ασφαλιστική κατηγορία που θα επιλέξει ο κάθε ένας εξ αυτών. Έως 31.12.2023, η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία είναι 42,76 ευρώ, η δεύτερη 51,53 ευρώ και η τρίτη 61,40%. Από 1.1.2024, όλες οι ασφαλιστικές κατηγορίες (κύριας και επικουρικής ασφάλισης), θα αυξηθούν περίπου κατά 4%, λόγω της επίδρασης που έχει στο τελικό ποσό, ο πληθωρισμός της προηγούμενης χρονιάς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ